Alimentació emocional

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Com a ser humans no tan sols ingerim aliments quan tenim la necessitat fisiològica de fer-ho, sinó que més enllà de la gana, podem buscar menjar per costums, avorriment o emocions. Què és i per què hauríem de controlar l'alimentació emocional si volem protegir la nostra dieta i la salut. Entre emocions i alimentació hi ha un estret vincle i és per això que existeix l'alimentació emocional que no és una altra cosa que menjar a causa d'estímuls emocionals. És a dir, es tracta d'aquell acte de menjar originat en diferents sensacions, estats d'ànims, experiències o altres estímuls que afecten les nostres emocions.


Atès que mengem aliments quan ens sentim tristos, estressats, cansats, enutjats, avorrits, culpables o bé, deprimits, l'alimentació emocional pot afavorir una aportació energètica més enllà del que el cos necessita, és a dir, a llarg termini pot traduir-se en un augment de pes i la presència de sobrepès o obesitat.


Foto Agenda Desembre 2023  aa


El menjar també produeix plaer i té una funció social, per la qual cosa també podem buscar aliments quan ens sentim sols. No obstant això, el benestar que ofereix el consum de determinats aliments després de ser ingerits és temporal i mai culmina resolent veritablement les emocions.


Un exemple clar que també l'alimentació emocional pot conduir-nos amb el temps a una alteració de la conducta alimentària és quan mengem per culpa: ens sentim culpables per alguna situació particular i busquem menjar per a sentir-nos millor, pas-sats els primers minuts després de la seva ingesta ens vam sentir bé però a mesura que passa el temps la culpa s'incrementa per haver menjat sense control determinat aliment (sovint poc sa) i torna a començar el cicle de cerca de menjar per emocions.


De la mateixa manera, quan mengem per emocions solem ingerir aliments calòrics, plaents com són els rics en sucres, farines refinades i grasses, que al mateix temps són els que hauríem de reduir en la nostra dieta per a protegir la salut. Per reduir l'alimentació emocional és clau identificar-la primer. Per això, quan estem buscant menjar hauríem de pre-guntar-nos, realment tinc gana? Fa quant que vaig menjar? Com em sento?


Si hem menjat fa menys de tres hores, una bona ració d'aliments i no busquem qualsevol aliment sinó un dolç, una xoco-lata, un brioix o similar potser hem d'indagar les nostres emocions... Podem estar avorrits, cansats, enutjats o tristos i aquestes ser les causes dels nostres desitjos de menjar. Una vegada que tinguem clar què estem buscant podem aplicar algun dels següents trucs: Sortir a caminar o a passejar el gos, que sol ser una activitat relaxant i al mateix temps ens pot ajudar a pensar en les emo-cions que sentim i ser un camí de sortida per a aquesta. Beure aigua o infusions com a te, cafè o altres en lloc d'ingerir ali-ments sòlids. Llegir un llibre, escoltar música o realitzar alguna altra activitat relaxant pot ser també una manera de reemplaçar el consum d'aliments.