Allarga la vida del teu cervell

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Determinats minerals, vitamines, àcids grassos i antioxidants que es troben en els aliments poden millorar l'estructura i el funcionament del cervell en les persones grans. A mesura que envellim, no és estrany experimentar un cert grau de deterioració cognitiva, una realitat frustrant per a moltes persones grans. Però, què passaria si hi hagués una manera d'alentir o fins i tot prevenir aquesta deterioració cerebral relacionada amb l'edat? Una nova i interessant recerca del camp emergent de la neurociència cognitiva nutricional suggereix que la resposta pot estar en els aliments que mengem. L'estudi, publicat en Nature Aging, identifica un conjunt específic de nutrients que semblen promoure un “envelliment cerebral saludable”.


Nutrició


En estudiar les dietes, les capacitats cognitives i els escàners cerebrals de 100 persones grans, els investigadors van descobrir que aquells amb nivells més alts d'uns certs nutrients clau en la sang exhibien volums cerebrals més grans, una millor integritat de la matèria blanca, una organització de la xarxa cerebral més eficient i un rendiment superior en les proves d'intel·ligència i memòria. Quins són els nutrients que estimulen el cervell? El perfil de nutrients relacionat amb un envelliment cerebral més saludable incloïa nivells més alts de:


Els àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, com els que es troben en el peix, la fruita seca i l'oli d'oliva, són crucials per mantenir la integritat estructural de les cèl·lules cerebrals i facilitar la comunicació entre les neurones. També ajuden a combatre la inflamació, que s'ha relacionat amb la deterioració cognitiva.


La vitamina E, abundant en fruita seca, llavors i verdures de fulles verdes, és un potent antioxidant que protegeix les cèl·lules cerebrals dels danys oxidatius que s'acumulen amb l'edat.


La colina, que es troba en els ous i les verdures crucíferes, és essencial per a produir acetilcolina (un neurotransmissor fonamental per a la memòria) i mantenir la integritat estructural de les membranes de les cèl·lules cerebrals.


La luteïna i la zeaxantina, els carotenoides destacats en l'estudi, es troben principalment en vegetals de fulles verdes com l'espinac i la col arrissada. Aquests compostos s'acumulen en el cervell i actuen com a potents antioxidants, protegint les cèl·lules cerebrals dels nocius radicals lliures. Recerques anteriors han relacionat nivells més alts de luteïna i zeaxantina amb una millor memòria, velocitat de processament i funció executiva en adults majors.


A més, els investigadors van descobrir que els participants de l'estudi s'agrupaven naturalment en dos grups diferents segons la seva salut cerebral: aquells que mostraven canvis cerebrals apropiats per a la seva edat i aquells que mostraven una deterioració cerebral més pronunciada. En definitiva, si volem conservar una bona memòria i allargar la vida del cervell no oblidis nodrir-te correctament.