L'estiu és un moment crític per a la nostra alimentació, fa calor i això ens condiciona, però també ens condiciona el fet que, per a molts de nosaltres, comença el període vacacional. L'estiu i les vacances poden ser ideals per a cuidar-nos més encara, però la realitat és que no sempre és així.
Fa calor i això es nota en com mengem i bevem. Per sort vivim en un país amb una gastronomia molt rica i amb uns plats a base de vegetals frescos que són ideals per a sufocar una mica les altes temperatures. Les amanides i els gaspatxos van d'allò més bé i són realment fantàstics per a ajudar-nos amb la nostra hidratació perquè aporten molta aigua i també contribueixen a les nostres defenses antioxidants, tan importants enfront de la radiació solar. És importantíssim que aquests plats tan estiuencs siguin tan variats com sigui possible. Segurament és una època de l'any en la qual gairebé tots necessitem menys calories, però continuem necessitant una bona quantitat de nutrients, especialment vitamines, minerals i antioxidants. Per això, en el període estival podem aprofitar per a fer-nos plats deliciosos, fresquets i plens de color que garanteixin aquest aspecte de salut. Una bona amanida pot tenir ingredients tan increïbles en l'àmbit nutricional com els brots, el tomàquet, la remolatxa, la pastanaga, el cogombre, el pebrot i un toc fruiter amb uns dauets de meló o xíndria. A més, un bon consell és sempre enriquir les nostres amanides amb ingredients com les llavors o la fruita seca o els llegums.
D'altra banda, tenim molt més a mà les begudes refrescants i les cervesetes per a calmar la set i potser per aquí ens perdem una mica. Encara que per descomptat podem gaudir d'elles, el problema és quan la freqüència de consum canvia de ser ocasional o una o dues vegades per setmana durant la resta de l'any a ser diària. A l'estiu és fàcil caure en això perquè el cos necessita líquids, però prendre refrescos cada dia significa aportar sucres o edulcorants (en els refrescos zero) extra que no són realment necessaris. I en el cas de les cerveses afegim alcohol que, d'altra banda, lluny d'hidratar-nos ens deshidrata. Així, una de les alteracions en la nostra dieta d'estiu pot ser aquesta major ingesta de sucres/edulcorants o d'alcohol. En realitat, podem gaudir d'aquestes begudes si volem, però amb una menor freqüència de consum, per a algun dia puntual, i diàriament decantar-nos per opcions molt més saludables com l'aigua, òbviament, però també les infusions fresques, l'aigua aromatitzada, l'aigua amb gas amenitzada amb una mica de llima o llimona i fins i tot el kombutxa. La cervesa sense alcohol pot ser una opció de consum més habitual pels amants d'aquesta beguda fermentada. A l'estiu tenim més set i l'ideal és beure més aigua, la resta són opcions més lúdiques per a moments especials.
En definitiva, a l'estiu la nostra alimentació pot sortir una mica perjudicada si no parem esment a unir el gaudi amb la salut. Podem deixar-nos portar o portar-nos cap a una mica millor. L'estiu, en realitat, és una gran oportunitat per a cuidar-se.
Bon estiu i a tots i bones vacances!