Càritas alerta que necessita més menjar per arribar a finals d'any

La punxada del Gran Recapte i l'augment de necessitats fa que el rebost de l'entitat estigui buit
|

La portaveu de Càritas Parroquial d'Arenys de Mar, Conxita Gascón, ha fet una crida aquest migdia a 'El Dominical' de Ràdio Arenys per omplir el rebost de l'entitat social. Les xifres provisionals del Gran Recapte d'aliments, que va tenir lloc la setmana passada, calculen que els donatius han baixat entre un 30% i un 40% respecte de l'any passat. A més, el sistema de recollida ha canviat a causa de la pandèmia i això fa que els aliments no arribin fins al gener. Gascón atribueix la baixada al fet que "la gent prefereix donar aliments que no diners".


Recapte

El Gran Recapte de l'any passat. 


Tot i això, a Arenys de Mar les xifres són esperançadores: és el tercer municipi del Maresme on més diners es van recollir, per darrere de Mataró i Argentona. La iniciativa solidària del Mercat Municipal ha recollit 2.157 euros, que ara les parades revertiran en menjar. Aquest any no es poden fer donatius de menjar directament. La normativa contra la pandèmia no permet que els aliments passin de mà en mà. Tampoc es poden fer col·lectes, com la que cada any feia l'escola La Presentació per a Càritas. El centre aquest any recollirà diners per a l'entitat. En canvi, el menjar del Tió passarà quarantena abans de ser repartit.


En aquest sentit, Gascón ha assenyalat que "en aquesta època de l'any teníem els magatzems plens, i aquest any el tenim buit". A banda de la caiguda de donatius, la situació és alarmant, ja que Càritas calcula que el nombre d'usuaris ha crescut un 40%. Gascón explica que "d'una setmana a l'altra la quantitat varia. Només dijous passat es van atendre 80 famílies."


Gascón ha explicat que sí que es poden fer comandes als supermercats perquè aquests les entreguin a les entitats socials. Per a aquells que vulgui fer comandes per a Càritas, la seva portaveu assenyala que falta arròs, pasta de sopa, galetes, iogurts i oli. També calen productes de neteja, pasta de dents, detergent o lleixiu. "Això ho compra Càritas, no ens arriba d'enlloc", afegia Gascón.


Econòmicament, Gascón ha explicat que "hem rebut donacions, algunes importants. No ens sobren els diners, però podem anar tirant". Pel que fa a l'aportació de l'Ajuntament, Càritas ja ha rebut 27.500 euros dels 30 mil que l'Ajuntament li dóna enguany per a productes frescos. Aquí s'hi compten els 10 mil euros que les entitats de Barraques van decidir lliurar a Càritas. Els 2.500 restants es cobraran abans de final d'any. Tots aquests diners van destinats a productes frescos.


D'altra banda, Càritas obté 5 mil euros extres a través del programa de subvencions de concurrència competitiva del mateix Ajuntament. Per a aquests, però, n'ha de justificar 10 mil i els rebrà el 2021. De tota manera, el govern municipal s'ha compromès a ampliar l'aportació econòmica si és necessari. Tot això va destinat a menjar. Amb els ingressos propis, Càritas ajuda a més a pagar altres despeses com el lloguer, subministres bàsics o bitllets de tren. Esporàdicament, ajuden a pagar alguns impostos.