Firamar: la fira marinera frustrada

Fa 26 anys era notícia a Arenys de Mar
|

Molts arenyencs coincidien a dir que calia promocionar més i millor el poble. Encara avui pensen que cal, malgrat alguns avenços. Llavors, ja circulava pel poble, la màxima que Arenys vivia d'espatlles al mar, tot i ser un port de referència i tenir platges força grans i atractives. 


De tal manera, la idea de fer una fira potent, que ajuntés els dos conceptes, resultava prometedora. Amb aquest ambiciós objectiu va néixer Firamar, mostra marinera, gastronòmica i comercial d'Arenys. Havia de ser la fira de totes les fires i al final, va resultar quimèrica. Tot va quedar en un foc d'encenalls, segurament per voler abastar massa. A causa d'un alt grau d'improvisació i un dèficit de gestió, la fira va esdevenir una gran frustració. No va respondre a les expectatives creades, amb l'agreujant de generar un bon forat en els pressupostos de les regidories de Comerç, Consum i Turisme. Tot plegat va desembocar en un gran enrenou i en fortes crítiques polítiques al govern, sobretot dels tres grups a l'oposició. 


File5194a

La fira va comptar amb un show de perruqueria subaquàtica.


Firamar la va organitzar i promocionar l'Ajuntament, governat majoritàriament pel PSC (8 regidors), presidit per Ignasi Moreno, en el seu segon mandat consecutiu. El govern va delegar la gestió en Jacinto Ramos, agosarat freelance polifacètic establert a la vila. Tot un personatge, que va saber vendre el producte, sobretot al regidor de les àrees esmentades, Deri Vives, qui a més ostentava Governació. 


Malgrat la gran desorganització, val a dir que Ramos va saber engrescar a desenes d'entitats i centenars de persones que, d'una manera o altra, l'hi van collaborar. El recinte firal es va muntar a la plaça de les Palmeres, durant un allargat cap de setmana (de dijous 21 fins al dilluns 25 de juliol de 1994), en una dotzena de carpes de tota mena (fins i tot amb mariachis). S'hi van fer una vintena d'actes. Els que més gent van aplegar van ser una singular demostració de perruqueria subaquàtica (a la piscina del Nàutic) a càrrec de French (foto); i també una desfilada de models amb vestits dissenyats per l'arenyenca Anna Pimàs. I la conferència "El mar i el temps" del meteoròleg Alfred Rodríguez Picó. 


File5195a


Desfilada de models amb vestits dissenyats per l'arenyenca Anna Pimàs.


Més enllà dels actes més lúdics i festius, la fira va punxar en continguts més reflexius i de més importància. S'esperava més debat dins el món de la pesca, del paper i gestió de les confraries, de l'encara nou marc de política europea de pesca, ecologia marina, les vedes... Alhora, alguns armadors pesquers d'Arenys desitjaven aprofundir en la democratització de la Confraria, tot demanant més transparència i per a superar l'ancoratge en el passat. 


Firamar va acabar amb un important dèficit econòmic que mai es va acabar de quantificar, fet que l'oposició va criticar amb vehemència durant mesos, tot essent motiu de reiterada pregunta en els plens municipals. Va esdevenir un element afegit al desori que hi havia en els comptes municipals, amb canvis d'interventors, nou pla comptable... 


Precisament, aquells mesos els comptes municipals van ser analitzats en profunditat amb dos estudis de l'economista Miquel Rubirola, fitxatge estellar de CiU per a recuperar l'alcaldia. Així va succeïr la primavera següent.