Govern i PSC aproven el projecte de construcció de la biblioteca a les Clarisses

​Junts per Arenys acorda una abstenció a canvi d'un pla de viabilitat econòmica per a un projecte valorat finalment en 4,2 milions d'euros
|

El ple municipal ha aprovat aquesta tarda el projecte executiu inicial de la nova biblioteca a l'antic convent de les Clarisses. El projecte ha estat validat aquest matí pels serveis tècnics i jurídics municipals. El projecte ha rebut els vots favorables del govern (ERC, CUP i Arenys en Comú), del PSC i l'abstenció de Junts per Arenys, després de l'acord polític que avançava ahir l'Agenda. El projecte guanyador és un treball dels veterans arquitectes Mamen Domingo i Ernest Ferré i el jove equip de l'estudi d'arquitectura H3O. El pressupost d'execució final està valorat en 4.164.375 euros, IVA inclòs. 


Biblioteca 3

Una recreació de com serà la nova biblioteca. Foto: H3O. 


L'encarregat de defensar el projecte en nom del govern ha estat el regidor de Cultura, Josep Maria Pruna, que ha aprofitat el ple en videoconferència per ensenyar alguns renders, fotografies i plànols del projecte. També ha explicat les zones que s'enderrocaran, per se afegits moderns, i les zones de nova construcció, amb les noves plataformes i obertures que tindrà l'edifici, que completarà la volumetria de l'edifici actual. Pruna també n'ha destacat la seva integració amb l'entorn, amb el parc de l'Asil Torrent i la zona del CAP. Pruna també ha explicat totes les subvencions pendents de concessió a les que es presentaran i que, a maldades, l'Ajuntament té capacitat d'endeutament.


El portaveu del PSC, Jordi Muñiz, ha reivindicat que l'edifici fos pel poble i ocupar-lo amb un projecte important com és la biblioteca, el fons d'autors locals i el Centre Espriu. Ha qualificat positivament el projecte arquitectònic, en especial en el seu vessant ecològic. Muñiz ha declarat que "no ens agrada la gestió que aquest govern fa del projecte, sense comptar amb l'oposició. El govern no ens ha fet cap consulta i no hem pogut aportar cap idea". Ha destacat que el projecte no ha passat per la comissió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. Ha remarcat que si bé l'Ajuntament pot fer front a part de l'obra, aquesta ha de comptar amb dos terços d'ajudes municipals, i que si bé es busquen subvencions, aquestes no estan garantides. 


Per part de Junts per Arenys, Estanis Fors, ha reivindicat l'opció del Calisay que havia proposat fa anys Jordi Permanyer del servei de biblioteques de la Diputació. Tanmateix, Fors ha dit que "no té sentit que seguim defensant l'opció del Calisay quan ja tenim aquest projecte sobre la taula". Fors ha repassat tot el procés que va involucrar a Junts per Arenys en la compra de l'edifici. Fors ha demanat fer front comú davant d'aquells que neguen la necessitat d'aquesta nova biblioteca, que s'ha de centrar en la difusió dels autors locals. Ara bé, Fors ha supeditat l'abstenció d'avui a un pla de fases i un de viabilitat econòmica. Ha recordat que la biblioteca actual va tardar 8 anys a construir-se per problemes de finançament. "No és bo que si no tenim subvencions, ho paguem amb crèdit i romanent. No podem pagar el 80% de l'obra, ni anar en detriment d'altres projectes com el Bareu o la tercera fase del Teatre Principal". 


En el torn de rèplica, Pruna s'ha compromès a treballar perquè d'ara endavant les votacions prosperin per unanimitat de tots els grups. Per tancar el debat, l'alcaldessa Annabel Moreno s'ha felicitat per l'acord polític i ha destacat que la nova biblioteca serà un referent a escala comarcal. Ha remarcat, que "al principi tots volíem la biblioteca a les Clarisses i ara hem tornat a convergir". L'avantprojecte presentat al concurs de fa un any i mig es pot consultar aquí