Creix la preocupació i la por als pisos de protecció oficial al Pla dels Frares

Una solució pasaria per col·locar de càmeres de seguretat i reforçar la presència policial
|

Enrere queda l’any 2006 quan es van inaugurar els 68 pisos en dos blocs de protecció oficial al Pla dels Frares. Amb el pas dels anys, aquell lloc tranquil i de convivència, amb vistes precioses al mar, ha passat a un barri degradat i ple de problemàtiques, que des de l’administració no hi han sabut oferir solucions i que actualment fa insostenible gairebé el dia a dia de les persones que hi conviuen i amb un neguit que s’aguditza. 


Aquests pisos de protecció oficial i tota aquesta zona del Pla dels Frares és un niu de problemes, amb ocupacions il·legals de pisos i trasters, robatoris, com el cas últim del comptador de l’aigua o els cables de televisió durant el confinament del 2020, amenaces, baralles, delinqüència i venda de droga. Tot això fa que entre el veïnatge es generi una situació de neguit i de por, a més de possibles represalies, que afecta la convivència i conviuen amb una inseguretat constant. A tots aquests fets s’ha de sumar la brutícia dels voltants, desperfectes als habitatges, portes de garatge trencades o que funcionen malament, portes sempre obertes amb un entrar i sortir de gent desconeguda que s’ha convertit en normalitat, pudor de defecacions de gossos al jardí interior, en general un entorn amb moltes mancances. 


Combo pisos pla dels frares

Alguns dels desperfectes que s'han fet al Pla dels Frares. Foto: Xavi Salbanyà


Tot això fa que s’hagin interposat denúncies perquè la situació és insostenible i preocupant, que sigui continuada per part dels veïns la comunicació amb l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat i Ajuntament ja no és suficient, perquè per part d’aquests últims, el consistori arenyenc, afirmen que són conscients de la problemàtica que viu el barri, però consideren que les intervencions les ha de realitzar l’Agència de l’Habitatge que és qui té la titularitat (abans era ADIGSA). L’Ajuntament va fer una visita el 29 de setembre per realitzar una inspecció general i tècnica per analitzar les deficiències estructurals, sobretot d’esquerdes que tenen alguns pisos, a més d’elements trencats com els trencaaigües. 


Així i tot, aquest neguit existent en augment des de fa anys necessita accions per no degradar-se més la zona i convertirse en un gueto, no solament dels actuals protocols de mediació i d’assistència social, tampoc és suficient la comunicació que tenen amb el mediador de l’administració pública, fins i tot de les actuacions policials, que són molt sovint a la zona, que poc poden fer, ja que moltes vegades manquen d’una ordre judicial que fa no poder actuar als interiors dels habitatges. 


El veïnatge necessita i reclama poder viure amb més seguretat, això passaria per la col·locació de càmeres de seguretat, reforçar també els armaris de serveis bàsics, reforçar la presència policial a la zona del Pla dels Frares, reforçar la presència de serveis socials i tenir contacte directe amb les regidories pertinents del consistori d’Arenys de Mar. Necessiten poder seure i poder traçar un camí per solucionar tots aquests problemes. L’altre punt clau és poder dirimir quants pisos es troben buits i quants d’aquests es troben ocupats per possibles màfies de l’ocupació, a banda de fer èmfasi en la neteja dels carrers, treure cotxes abandonats, netejar els contenidors i la poda d’arbres de la zona que pugui donar una altra imatge a l’actual, amb una sensació d’entorn totalment deixat.