El trasllat de la Biblioteca a Can Juncosa

Fa 27 anys era notícia a Arenys de Mar per Francesc Castell
|

Després d'anys d'espera, molts ajornaments, tensions polítiques, reclamacions i frustracions de les bibliotecàries i del personal de la Biblioteca, finalment el nou equipament va poder ser inaugurat el diumenge 17 de novembre de 1996. Malgrat el mal temps que feia, perquè va caure una intensa pluja tot el matí, que va provocar una forta insòlita rierada, baixant plena de fang enmig del gran sotrac de la Riera, esventrada per les obres de canalització, i cobertura, l'esperada inauguració va despertar força interès i concurrència de públic. El temporal va obligar a ajornar l'espectacle “Retaule de Lletres” que s'havia encarregat a Lluís Danés.


Inauguració Can Juncosa   FC

Enric Sierra entrevista Santi Herce davant de Quim Mateu.


Una expectació més que lògica, després de tanta espera, i perquè la diada significava un abans i un després en la vida de la Biblioteca P. Fidel Fita, institució local d'en la primera línia de la vida cultural arenyenca. A més, tal com es va dir en els parlaments, significava entrar en el futur en molt bon peu. Un futur d'entrada en la nova era de la digitalització, ja en els seus inicis. Porta d'entrada a la modernitat que amb les noves dependències, distribuïdes en tres pisos van permetre triplicar espais per a llibres, revistes, CDS… I donar nous serveis, que l'anterior ubicació no possibilitava, per petita i encaixonada a la plaça de la Vila, entre l'Arxiu Històric i la Policia Local.


La fotografia que adjuntem és d'un moment de la cobertura informativa in situ que en va fer el veterà programa El Dominical de Ràdio Arenys. Aquell diumenge la secció Tribuna Política va tenir de convidat al Partit Popular, del qual Santi Herce (a la foto) n'era regidor de Governació. Era durant el primer govern Rubirola, artífex del desencallament del final de les obres a Can Juncosa. Aleshores CiU, amb majoria, va governar amb 8 regidors seus i dos del PP. Al seu darrere poden veure a Quim Mateu professor durant molts anys del desaparegut Col·legi Cassà, i espòs i mà dreta de Mercè Cussó, directora durant molts anys de la Biblioteca, en els dos edificis. A l'esquerra, conduint el programa, el reconegut periodista arenyenc Enric Sierra, qui aleshores ja n'era el director del programa fins avui dia.


Actualment, un quart de segle després, restem a l'espera de l'inici de les obres a l'antic Convent de les Clarisses, on d'aquí a pocs anys es traslladarà la Biblioteca. Recordem que el 2006 el monestir de clausura va quedar buit per manca de vocacions i el 2017 el va comprar l'Ajuntament a tal finalitat, que va ser aprovada en consulta popular.