Estanis Fors: “La majoria absoluta farà que el govern sigui més ràpid i àgil”

​Entrevista al nou alcalde d'Arenys de Mar
|

Estanis Fors torna a l’alcaldia després de set anys d’estar a l’oposició i d’acabar d’obtenir la primera majoria absoluta de la democràcia a Arenys de Mar. 


Com s’ha trobat l’Ajuntament?

M’he trobat un Ajuntament sense ànima. Tots els treballadors anaven a la seva. No hi havia unes directrius clares. Els regidors de govern no tenien despatxos per treballar i ara els nous no tenen ni ordinadors per treballar. Està tot desmanegat. L’estructura tremola. Tots els departaments tenen moltes mancances i hi ha moltes demandes d’estructura i equipament que fa temps que no es fan. Falla tot.


Quan creu que trigarà a posar ordre a aquesta situació?

Tenir majoria absoluta hi ajuda perquè fa que les decisions es puguin prendre més ràpidament i àgil. Hi ha moltes coses que s’han de fer i ara. Tenim un romanent de diners que s’han utilitzat per millorar serveis que ara no es poden donar en plenitud perquè falta material. 


Estanis fors 2a   xs


Es diu que l’Ajuntament té 13 milions de romanents per gastar. 

No és cert. Dels 13 milions, si descomptes el que hi ha lligat per la nova biblioteca i altres compromisos, et queden uns tres milions. Evidentment no els gastarem tots ara. Però hem fet una pluja d’idees de les regidories i les hem de parlar amb l’oposició per veure què en pensen. Aquelles coses que veiem que ens encaixa, l’acceptarem. Ara he d’atendre mancances estructurals i dotar de serveis i eines tots els departaments. 


Acabarà la nova biblioteca?

Sí. Seria un suïcidi aturar-la. Ara que s’han aconseguit els diners de les subvencions, s’han d’invertir a tirar endavant el projecte.


Com es va trobar el despatx de l’alcaldia?

Em vaig trobar el despatx buit, amb el mobiliari, i sis folis a sobre de la taula. Però l’alcaldessa no m’ha fet cap traspàs. Quan em van fer la moció de censura, jo sí que li vaig fer el traspàs. Haurien d’haver estat responsables per explicar-me com estan els temes més candents. 


Quina ha estat la primera decisió que ha pres?

Tancar les dutxes de les platges que s’havien deixat obertes malgrat el decret de sequera. La segona ha estat posar diners perquè es puguin fer les barraques de la festa major.


Vostè ha fet molta campanya sobre la millora de la neteja i la recollida de la brossa. Quines instruccions ha donat?

Em vaig reunir amb el personal de Medi Ambient de l’Ajuntament per recordar que l’aposta electoral de Junts per Arenys és aplicar un porta a porta de la recollida de la brossa però amb més àrees de contenidors. El contracte ho contempla i volem sis o set àrees de contenidors intel·ligents amb targeta i càmeres de vigilància. Volem que siguin una realitat com més aviat millor. També volem que els restaurants i guinguetes se’ls pugui recollir la brossa orgànica cada dia. Parlarem amb l’empresa per fer-ho.


Què farà en la neteja dels carrers?

Volíem fer-la de seguida, però amb el decret de sequera no podem utilitzar aigua potable. I ens hem trobat que els cinc pous municipals estan inutilitzats. Tots. Ara hem d’arranjar els pous perquè funcionin, si pot ser, abans de la festa major. Fins i tot hem demanat aigua als pobles veïns per començar a baldejar. Volem aplicar un pla de xoc per netejar tota la vila, treure tots els xiclets enganxats a terra, netejar tots els grafitis i treure els papers i cartells dels fanals. Ja hi ha carrers que ens han felicitat perquè han vist més neteja. També ens posarem amb els coloms, rates, paneroles, etc.


Portada estanis 2  xs


Quin missatge ha transmès als seus regidors?

Els hi he dit que no es posin nerviosos, ni es precipitin, tot i que la ciutadania vol canvis ràpids i serà difícil fer-ho tot de cop perquè no s’ha fet en anys, no ho podem resoldre en dies. Però la gent ha de tenir la sensació que s’estan fent coses. 


Quant temps calcula que la ciutadania podrà detectar el canvi d’alcalde?

Al febrer o març ha d’estar tot enllestit. Quedo meravellat amb les ganes que tenen els meus regidors.


Per què es dedicarà un 80% a l’alcaldia i no al 100%?

Jo em dedicaré al 100%, però cobraré el 80%. Cada dia, a un quart de vuit del matí ja estic a l’Ajuntament i em quedo fins al vespre. Però ho vull compaginar amb fer de mestre un matí a la setmana. Ningú podrà dir que no em dedico al 100%. Arribar tan d’hora al matí a l’Ajuntament ha provocat que l’estructura municipal s’hagi d’adaptar i entrin abans.


Què farà Jordi Mir com a coordinador de regidories?

Serà un complement a la figura de l’alcalde i regidors per ajudar-nos a facilitar les coses. 


Per què s’ha quedat l’àrea de la Policia Local?

Perquè la meva experiència com a alcalde em diu que la Policia sempre recorre a l’alcalde i no podia carregar aquesta feina als altres regidors.


Hi ha qui diu que a mitjà termini podria delegar la Policia a un regidor de l’oposició, com ara Juanjo Almansa (PP).

Juanjo Almansa és un molt bon amic i molt capacitat i seria lleial. Però no hi ha ni una intenció de què entri al govern abans que ningú. No em tanco a ningú, però tal com està la situació política a Catalunya, fer entrar al PP seria complicat. 


I compta amb algú dels regidors de l’oposició?

Primer ens hem de posicionar nosaltres. Però hi ha feina per tothom. Jo vaig governar amb 12 regidors. La ciutadania ens ha donat una majoria absoluta perquè hi hagi un canvi. Hem tingut aquest resultat perquè els arenyencs no volien l’Annabel Moreno. No per la persona, sinó per les formes i el tarannà. Tenim majoria absoluta que no ens dona màniga ampla per fer el que vulguem i a l’oposició hi ha gent molt preparada que ens pot ajudar. Penso, per exemple, en Cultura i Festes. A l’oposició hi ha regidors que ho farien molt bé. Però han de saber que s’aplicarà el nostre programa. 


Estanis3  xs


L’oposició diu que la majoria absoluta no és bona.

Hi ha partits que han governat sense tenir-la i han actuat passant el rodet i sense donar explicacions. Això va de tarannà. Nosaltres escoltarem i si hi ha propostes que ens agradin, les aplicarem.


L’oposició també diu que ha guanyat les eleccions perquè ha promès moltes coses que serà impossible que les pugui complir.

Nosaltres vam fer el nostre programa amb propostes concretes i un treball amb les urbanitzacions. No he promès res que no pugui complir.


Ha dit que ha rebut un vot prestat de gent que no volia la continuïtat de Moreno i l’ha votat a vostè. Què farà per retenir-lo? 

Vull fidelitzar aquest vot prestat. Farem un protocol per contestar totes les instàncies dels ciutadans en un màxim de cinc dies pel polític o pel tècnic. Fins ara, ningú les contestava. 


Està tot a punt per a la festa major?

Sí. No hem incorporat res. Serà la festa major de l’anterior govern.


Creu que serà millor alcalde ara que quan ho va ser?

No ho sé perquè les circumstàncies són diferents. He après d’errors i el dia a dia ha de ser amb els veïns, que vegin i puguin parlar amb l’alcalde. És un plus que jo tinc i que penso portar a terme.