Alerta per un cas de grip aviària a Arenys de Mar

La Generalitat fa seguiment de l'aviram en un radi de 10 kilòmetres al voltant del municipi durant 30 dies
|

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comunicat la detecció d'un cas de grip aviària (virus IAAP H5N1) en un xatrac comú (sterna hirundo) localitzat a Arenys de Mar. La infecció en l'animal va ser confirmada el passat 11 de juliol pel laboratori i notificada al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a través de la Xarxa de Alertas Sanitàries.


Des del Departament han adoptat les mesures de prevenció i control en un radi de 10 quilòmetres al voltant d'Arenys durant 30 dies per a inspeccionar les explotacions d'ocells de corral de la zona. També s'insta a tots els particulars que tinguin ocells de corral per a autoconsum que comuniquin aquesta activitat. 


Gallines

Les aus de corral han de ser controlades abans de menjar la seva carnFoto: Getty Images/iStockphoto 


Infecciosa per als ocells, poc en humans

La grip aviària és una malaltia infecciosa dels ocells produïda pel subtipus del virus gripal de tipus A. Pot afectar tant espècies avícoles destinades al consum com a ocells de companyia i ocells silvestres. Encara que Catalunya es considera lliure d'aquesta grip, es van definir una sèrie de mesures de prevenció d'aplicació obligatòria per a totes les explotacions avícoles, comercials o d'autoconsum. A Catalunya es van notificar tres focus de grip aviària a principis de l'any 2022.


Existeixen diversos indicatius per a sospitar de l'aparició de IAAP com per exemple la disminució del pinso de consum i aigua superior al 20%, que la posada dels ocells sigui superior al 5% durant més de dos dies sense causa justificada, que la mortalitat superi el 3% de l'explotació i qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós de la influència aviària (tos, esternuts, llagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi al cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc...


Segons informació del Ministeri de Sanitat, la grip aviària es pot contagiar a humans en casos molt excepcionals, ja que el virus H5N1 ha mostrat molt poca eficàcia per a transmetre's dels ocells a les persones. Perquè això ocorri s'ha de donar un contacte molt estret amb animals malalts. De fet, fins al moment només s'han produït contagis en persones exposades de forma molt directa a ocells infectats, principalment en corrals, granges o en mercats d'animals vius, i el nombre de casos humans continua sent molt reduït en comparació amb la quantitat total d'ocells afectats.


Mesures de prevenció
  • Prohibició uso d'ocells dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça.
  • Prohibició de cria i manteniment d'ànecs i oques conjuntament amb altres ocells de corral.
  • Prohibició de la producció i manteniment d'ocells de corral a l'aire lliure.
  • Prohibició de donar aigua als ocells de corral procedent de dipòsits on puguin accedir ocells silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA).
  • Els dipòsits d'aigua situats en l'exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran prou protegits contra els ocells aquàtics silvestres.
  • Prohibida la presència d'ocells de corral o altres tipus d'ocells captius en centres de concentració d'animals (definits en l'article 3.7 de la llei altres activitats culturals.