Ràdio Arenys penja d’un fil per una crisi laboral, econòmica i de gestió

​Crisi a l’emissora degana de Catalunya que aquest setembre fa 44 anys
|

Ràdio Arenys, la degana de les emissores municipals de Catalunya, fa 44 anys aquest mes de setembre immersa en una de les pitjors crisis que ha viscut en la seva llarga història. La situació s’ha degradat en els darrers dos anys arran d’un cúmul de qüestions que van començar amb la investigació judicial per un presumpte frau en la qual hi ha implicat un treballador de l’emissora que encara està en actiu. Aquest cas està pendent de judici i es va destapar gràcies al representant del Consell General de col·laboradors davant del consell d’administració.


Radio arenys   xs


A continuació s’hi ha afegit una mala maror entre els treballadors que ha provocat la sortida de dues redactores, una amb excedència i l’altra per sempre, i baixes per ansietat. També s’ha de pagar una indemnització de 7.501 euros a un tècnic que va demandar l’emissora perquè estava en desacord amb un canvi d’horari i s’ha condemnat a la Ràdio per haver vulnerat els drets fonamentals del treballador. L’ambient laboral és molt dolent, segons expliquen els mateixos treballadors.


La situació de precarietat material és enorme. Arran de la denúncia pública que es va fer des del programa El Dominical, l’Ajuntament va impulsar algunes millores com ara, la renovació de la insonorització dels estudis perquè les teles de les parets queien, o la reposició d’ordinadors tot i que encara s’esperen els programes per fer-los funcionar en condicions. La llista de material obsolet és llarga perquè no s’havia fet res d’ençà que la Ràdio es va traslladar al Calisay ara fa 20 anys.


La qüestió econòmica és lamentable i ha posat en perill la independència de la gestió de Ràdio Arenys. L’any passat es va tancar en negatiu i la llei indica que si es tanca en xifres vermelles dos anys consecutius, s’ha de dissoldre l’entitat i passa a dependre directament de l’Ajuntament. Un dels fets que va provocar el tancament negatiu va ser la contractació d’una advocada per 16.000 euros per defensar la Ràdio davant del cas de presumpte frau. El nou govern municipal ha decidit retirar-se de l’acusació particular i acomiadar l’advocada, però ja havia cobrat més de la meitat de la factura.


No obstant això, el més greu és que no s’està complint la previsió d’ingressos per publicitat i altres conceptes que havia previst el director Ignasi Oliva en el pressupost. Aquesta falta d’ingressos s’està compensant, en part, perquè no se supleixen les tres baixes laborals que s’han donat. Aquest estalvi equilibra els comptes, però afecta directament la qualitat i la producció d’hores de ràdio. Per això, s’ha deixat de fer l’informatiu vespre i aquest estiu s’ha reduït la programació a la mínima expressió. Fins i tot, s’ha enviat a casa els col·laboradors durant dos mesos per falta de tècnics per fer els programes, des del 17 de juliol al 9 de setembre, l’endemà de l’aniversari de l’emissora. Aquest estiu tampoc hi ha hagut programació en directe. 


Captura de pantalla 2023 08 29 a les 14.31.56

D’esquerra a dreta i de dalt a baix, el consell d’administració de Ràdio Arenys: Estanis Fors (president), Ana Montes, Ricard Palou, Joan Celdran (triats pel ple municipal) i Antoni Sintas (representant d’empleats i col·laboradors). Al final, el director de l’emissora Ignasi Oliva.


Aquesta programació precària d’estiu s’ha executat sense passar pel Consell de Direcció de la Ràdio, l’òrgan que gestiona el dia a dia de l’emissora que no es reuneix des de la primavera. El mal ambient laboral i amb els col·laboradors ha tingut el punt àlgid aquest juliol quan el director va decidir censurar el comiat de Xavi Salbanyà, un històric col·laborador de la ràdio i membre del Consell de Direcció. Oliva va ordenar al tècnic que no emetés el comiat on Salbanyà deia que només tornaria si el director plegava. Malgrat aquesta censura, Salbanyà es va poder acomiadar en directe al programa El Dominical, on Oliva va intervenir i va explicar que havia censurat el missatge per no ventilar un problema personal.


Sobre això, el Consell d’Administració de Ràdio Arenys que és el màxim òrgan de govern de l’emissora es manté en silenci. Els seus membres (vegeu fotos) no han fet cap declaració pública, tot i que alguns es mostren molestos, en privat, per la profunda crisi que afronta la ràdio que ells governen. Es queixen que s’han pres decisions judicials, laborals o econòmiques sense el seu consentiment. Per exemple, desconeixen el pla de viabilitat que el director va presentar a l’Ajuntament i que teòricament havien d’aprovar ells. Malgrat aquest menysteniment, cap dels membres del consell d’administració vol dimitir. Finalment, l’alcalde i regidor de la Ràdio, Estanis Fors, s’ha compromès a resoldre aquest setembre la situació, aprovant una aportació econòmica que eixugui el dèficit i prenent decisions per redreçar la nefasta deriva de l’emissora i canviar el seu rumb.