La Raureta ja funciona com a centre d’acollida per a menors vulnerables

El nou espai, gestionat per l’institut Intress, ha començat amb una dotzena d’infants
|

El nou centre d’acollida per a menors vulnerables de La Raureta, cedit a la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) i gestionat per l'Institut de Treball Social i Serveis Socials Intress, s'ha posat en marxa aquest estiu. L'espai s'ha posat amb marxa amb una dotzena d'infants, la majoria són nadons, tot i que també n'hi ha algun en edat d'educació primària i secundària. Aquest espai acull infants fins a 18 anys de manera temporal.


La Raureta 2   xs

La Raureta pot acollir fins a 24 menors en situació de vulnerabilitat. Foto: Xavi Salbanyà.


El centre està classificat com a Servei Social Especialitzat i té una capacitat de 24 places. L'objectiu és atendre infants provisionalment en situació de vulnerabilitat, és a dir, que hagin estat abandonats, negligits o maltractats. Se'ls dona una atenció immediata i durant un temps se'ls fa un estudi diagnòstic de la seva situació i de les seves famílies. D'aquesta manera, es vol resoldre la situació d'aquests nens i nenes vulnerables amb una mesura adient, una proposta que haurà de ser ratificada per la DGAIA. A més, donat que és un centre que acull infants amb situació d'emergència, en principi no està previst que la seva estada sigui superior a quatre mesos en aquest edifici. 


Posteriorment, se'ls buscarà un centre definitiu que, en el cas d'Arenys, podria ser el CRAE del Maricel. Donat que la majoria són menors de 6 anys, no és necessària la seva escolarització. Tot i això, s'està pendent d'acabar d'aclarir si els més grans poden anar o no a escola, pel poc temps que estaran en el centre. Amb la posada en marxa d'aquest centre d'acollida de menors tancarà definitivament el centre d'acollida de menors migrats al Casal Sant Vicenç que es va posar en marxa el 2018. A finals de setembre o principis d'octubre deixarà d'estar operatiu.


En marxa les obres al palauet de Stella Maris

Mentrestant, les obres per adequar Stella Maris com a centre per a nois i noies amb autisme van començar el passat juliol. Tot i que avancen a bon ritme, la fundació Junts Autisme s'ha trobat amb obstacles no previstos. És el cas, per exemple, dels terres de la primera i segona planta que s'ha hagut de refer. L'edifici tindrà dues entrades. Pel lateral s'accedirà a la llar-residència que comptarà amb 5 persones a cada pis. I pel carrer Pompeu Fabra hi haurà l'accés al centre de dia i teràpia ocupacional, amb 10 nois i noies. Junts Autisme també està pendent de si es poden replantar tota la zona del jardí on hi havia els arbres. En un futur es plantegen si aquest espai podria obrir-se al públic. Junts Autisme encara busquen diners. Compten amb diners de l'IRPF d'aquest any, dels Next Generation i de l'Institut Català de Finances.