​Pla de xoc contra les plagues

La font principal són les escombraries mal llençades que han passat dels 380 a 1.400 kilograms diaris durant els darrers 8 anys
|

La Regidoria de Salut Pública ha posat en marxa aquest estiu un pla de xoc per al control de plagues de rates, paneroles i coloms. L'augment d'aquestes poblacions durant els últims anys ha empès a modificar per complet la manera d'actuar sobre aquests animals. L'empresa contractada pel control de plagues considera que Arenys de Mar es troba molt brut i aquests animals van directes a la brutícia i zones abandonades. 


Coloms 3  xs

El govern ha de decidir el mètode per controlar els coloms. Foto: Xavi Salbanyà. 


En aquest sentit, seguint la recomanació dels experts, la pauta mensual ha passat a un treball més continuat i prolongat. La font principal d'alimentació de les plagues són les escombraries mal llençades. Segons l'Ajuntament, aquestes han passat dels 380 kilograms diaris el 2015 als 1.400 kilo-grams diaris aquest 2023. Per aquest motiu la tasca de conscienciació esdevé cabdal.


L'altre mecanisme que s'ha posat en marxa aquest estiu són les tasques de neteja a llocs crítics com el carrer Ample, la zona de Sant Elm, carrer d'Avall, carrer Josep Llimona —el nucli antic és una zona molt problemàtica—, a més de la Musclera o platja Cassà, zones vermelles de paneroles i rates. Aquestes actuacions no van ser lliures de polèmica, ja que en un primer moment ERC va criticar el baldeig amb aigua potable durant la sequera. Des de mitjan juliol es baldeja amb aigua dels pous municipals.


A l’espera dels coloms

Pel que fa a la població de coloms, el nou govern ha de decidir com reduir aquesta població que ha anat creixent en els últims anys. Fa anys, la tècnica utilitzada era la captura amb gàbies especialitzades. El govern anterior va passar a fer servir un pinso esterilitzador per no augmentar aquesta població de coloms. En les pròximes set-manes, es decidirà el sistema per controlar aquesta plaga, amb zones molt poblades de coloms a la vila. El govern també preveu recuperar la plaça de tècnic de Salut Pública, que fa anys que no està ocupada.