La Generalitat atribueix la plaga de la mosqueta negra a l'alta humitat i les darreres pluges

La presència massiva d'aquesta mosqueta negra hauria de durar un màxim de 3 a 5 dies, i tal com apareixen acaben marxant
|

Aquests dies hi ha hagut diversos veïns que han denunciat la presència de mosqueta negra en habitatges particulars en zones com al Bareu o l’avinguda dels Àlbers. Des del passat divendres, per part de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament s’han inspeccionat diverses zones d’Arenys afectades, tot i que no se n’ha detectat a l’espai públic més enllà de pocs exemplars. Davant de les molèsties que pot ocasionar la presència d’aquesta mosqueta als habitatges, s’ha decidit contactar amb Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.


WhatsApp Image 2023 09 16 at 16.24.27


Segons Sanitat Vegetal, es tracta d’un dípter de la família Sciaridae, una mena de mosqueta negra que habita en zones amb humitat elevada i temperatures també notables. Per les cerques realitzades, es tractaria també d’un insecte típic en hivernacles. Des del Departament es creu que l’augment que hi ha hagut aquests dies es pot deure a l’alta humitat i les pluges que hi ha hagut. A tot això, també cal sumar la presència de matèria orgànica per consumir (fullaraca, conreus, plantes, etc.). Aquestes condicions són propícies per a la posta d’ous i per al creixement significatiu de la població d’aquest insecte. 


En tot cas, es desconeix si hi ha hagut algun factor concret, més enllà d’aquestes condicions ambientals propícies, que podria haver contribuït a aquesta gran presència de la mosqueta negra en qüestió. En principi, segons el Departament, la presència massiva d’aquesta mosqueta hauria de durar un màxim de 3-5 dies, i tal com apareixen acaben marxant. No tenen cap afectació per a la salut de les persones ni piquen, si bé són molestes perquè tenen tendència a entrar a les cases especialment atretes per les llums. 


Aquesta situació no s’ha donat només a Arenys de Mar, des de l’àrea de Medi Ambient es té constància que hi ha afectacions a altres municipis de la comarca, com Arenys de Munt, Masnou, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt o Teià, entre d’altres. Per a qualsevol aclariment o informació addicional, podeu contactar amb l’àrea de Medi Ambient, mitjançant el correu electrònic mediambient@arenysdemar.cat o bé trucant al 93 795 99 00.