Un nen de 5 anys acollit a la Raureta pateix un greu ofegament a la platja

La mare del menor, que va estar quatre dies a la UCI, ha denunciat la Generalitat
|

Una mare ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra que el seu fill de cinc anys, acollit temporalment per la Generalitat al centre de la Raureta d’Arenys de Mar, gairebé s'ofega a la platja del Cavaió durant una sortida el 17 d’agost de la qual no havia estat informada. El nen anava amb altres onze menors tutelats vigilats per dues monitores en un dia amb molt d'onatge. Una de les monitores va explicar als metges que van perdre el nen de vista durant uns segons i una ona el va arrossegar. Un banyista va treure el nen inconscient. El nen va vomitar i va ser traslladat, primer a l’Hospital de Mataró i després a Can Ruti. El menor va estar quatre dies a l'UCI, dos d’ells en coma induït perquè el seu estat va empitjorar i el van haver d’entubar.


La raureta 3

Vista aèria de la Raureta on ara viuen menors en acollida. Foto: Carlos Cano. 


Aquests fets van passar un mes després que la Generalitat assumís la custòdia del nen quan agents dels Mossos se’l van trobar sol deambulant en un carrer de Barcelona. Els policies van aconseguir que els digués que vivia en un hostal i allà van descobrir que la mare se n'havia anat a treballar i va haver de deixar-ho a cura d'algú de confiança que no va poder o no va saber fer honor a tal distinció. L'atestat policial descrivia l’estat precari de l'habitació que compartien mare i fill i van derivar el menor a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat. La DGAIA es va fer càrrec d'ell i va iniciar un expedient d'acolliment temporal del nen i el van portar al centre de la Raureta. La Generalitat té la potestat per a assumir la custòdia del menor sense que intervingui un jutge. La mare ha denunciat que la separessin del seu fill per una presumpta negligència que va poder tenir tràgiques conseqüències.


Aquesta dona té pocs recursos i té dificultats per expressar-se. Per això, una ONG que treballa contra l'assetjament escolar i una associació de ciutadans marroquins, l'ajuden de manera desinteressada. La dona espera que la denúncia presentada a una comissaria dels Mossos d'Esquadra arribi aviat a un jutjat perquè es resolgui el seu cas. Per la seva banda, la Generalitat, que té més de 8.000 nens en acollida a Catalunya, afirma que l’estada d’aquest nen en acollida serà temporal i podria tornar amb la seva mare si els experts creuen que la situació familiar ha millorat. La Raureta acull una dotzena de nens en acollida i el casal Sant Vicenç continua funcionant amb 32 menors en acollida malgrat que la Generalitat es va comprometre a tancar-lo quan s’obrís la Raureta. La Generalitat diu que està buscant un altre centre als entorns d’Arenys de Mar i no l’acaba de trobar. Mentre no el trobi, Arenys mantindrà dos centres d’acollida de menors.