Arriben les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys

​La 28 edició tindrà lloc del 12 d'octubre al 12 de novembre amb la participació de 17 restaurants i nombroses activitats entorn del port
|

Arenys de Mar celebrarà, del 12 d’octubre al 12 de novembre, la 28a edició de les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys. Aquest dijous, 5 d'octubre, s’han presentat les Jornades i els actes previstos en roda de premsa al restaurant Sardineta Bistrot amb el regidor de Promoció Econòmica, Ramir Vidal, i un dels impulsors del Calamarenys, Joan Majó. A més dels mitjans, també han assistit regidors del govern i l'oposició, així com l’exregidor de Promoció Econòmica, Quim Mas, i alguns dels restauradors participants.


 MG 9957

La presentació de les jornades, al restaurant Sardineta Bistrot. 


Les Jornades del Calamarenys són un dels esdeveniments culinaris de més renom al Maresme i tenen l’objectiu de realçar un producte de referència de la costa arenyenca com és el calamar, de gran qualitat i amb uns trets característics que el fan únic. Durant un mes, es poden degustar plats elaborats amb el calamar com a protagonista o com a acompanyament a diversos restaurants de la vila. Aquest any, es comptarà amb la participació de disset restauradors que innoven i ofereixen les seves millors receptes, sense oblidar tampoc les elaboracions més clàssiques que en potencien el sabor. 


Les Jornades estaran complementades amb activitats. Una de les novetats d’aquesta edició és l’intercanvi gastronòmic amb Gironella, i també la recuperació d’altres que s’havien deixat de fer, com el sopar popular. Hi haurà una Mostra Gastronòmica al Port, sortides amb barca amenitzades amb músiques de mar, la recreació d’una subhasta tradicional de peix, rutes pel Port per conèixer-ne la història, tapes al Mercat i també activitats per als més petits, com l’Hora del Conte de la Biblioteca. El Calamarenys és fruit del treball conjunt entre l’Associació de Restauradors, la Confraria de Pescadors i l’Ajuntament d’Arenys de Mar, amb la voluntat d’impulsar la gastronomia arenyenca i promocionar les qualitats de la Marca Arenys i del producte de proximitat.


Podeu consultar totes les activitats de les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys, aquí


Calamarenys


Potenciant el producte local 

Arenys de Mar celebra aquestes Jornades des de l'any 1995, quan l'Ajuntament i el sector gastronòmic van voler potenciar les virtuts culinàries del poble de cara al mar. Va ser aleshores quan dos restauradors, Joan Majó i Joan Piña, van proposar potenciar el turisme gastronòmic. La primera idea va ser la gamba, però al final el producte escollit va ser el calamar, ja que n’hi ha molt a la zona i, a més, és diferent de la resta. 


El calamar que es pesca a la zona d’Arenys, des del Far de Calella fins al Masnou, és d’una gran qualitat i té uns trets característics que el fan únic. És conegut com a “calamar dolç” pel seu gust, fruit de l’alimentació que aquest animal marí troba a la costa maresmenca, rica en algues. El mètode per pescar-lo és la potera, un art de pesca artesanal amb un plom allargat que en una de les seves puntes acaba amb un cercle d’hams corbats. D’aquesta manera, els calamars arriben vius a la barca i amb la seva pell i tinta intactes.