Els tècnics urgeixen a renovar la gespa artificial del camp de futbol

El mal estat del terreny de joc s’afegeix al requisit de la UE per eliminar els microplàstics
|

El xàfec que va caure la matinada del 30 d’agost va deixar en evidència el mal estat de la gespa del camp de futbol, una situació que ja es coneixia, però que ningú havia plantejat amb urgència fins que pel rial van baixar manyocs de gespa. El govern municipal planteja com una prioritat la renovació del terreny del Bernat Coll. A més, la UE ha advertit que prohibiran l’ús de microplàstics en els camps de gespa artificial el 2030.


Camp de futbol  xs

La gespa del camp de futbol Bernat Coll. Foto: Xavi Salbanyà. 


A banda del mal estat de la gespa, de la qual els clubs usuaris ja han advertit repetidament que pot ser la causa de greus lesions, s’hi afegeix que la xarxa que fa de base no està ben assentada. Això fa que, sobretot quan plou gran quantitat d’aigua, quedi acumulada entre la xarxa i el terreny de joc. Així, és habitual veure zones on la superfície és oscil·lant per l’aigua acumulada.


De moment, el nou govern municipal és molt conscient de la problemàtica. Prova d’això són les declaracions que va fer el regidor d’Esports, Pau Moret, al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys, on va fixar el canvi de gespa com una de les prioritats del govern. Aquesta substitució també s’aprofitarà per modificar el sistema de rec que es fa amb aigua potable, per aigua de pou.


D’altra banda, l’empresa que té adjudicat el manteniment de la gespa artificial, adverteix que les deficiències ja conegudes es poden agreujar si no s’hi fa una actuació urgent. Especialment, en aquelles zones de la superfície de joc on s’han detectat pèrdues de filaments de la base, degut entre altres a un ús intens en zones que, com les àrees de les porteries, són les més castigades. “És un problema que no té solució i anirà a més” avisen. Expliquen que el desfibril·lament de la gespa artificial és del total de la superfície del terreny de joc i, per tant, aconsellen afrontar una “actuació total” d’aquesta el que suposaria renovar 5.663,67 m².


A més, cal tenir en compte la moratòria que ha fixat la Comissió Europea per substituir el farciment de SBR, les micropartícules plastificades que es barregen amb el cautxú perquè el sòl sigui més lliscant. A partir del 2030 el seu ús estarà prohibit perquè els científics hi han detectat la presència de productes cancerígens en la seva composició, i per això recomanen altres sistemes com l’Hydrofield, que permet acumular l’aigua que després es va alliberant progressivament, combinat amb una gespa de fils rectes i arrissats que només porta llast de sorra.