L'arenyenca Cristina Fernández Cubas, Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2023

El jurat ha destacat a l'autora “per la màgia de la seva narrativa que l'ha portat a ser considerada com una de les millors contistes espanyoles”
|

L'escriptora arenyenca Cristina Fernández Cubas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, corresponent a l'any 2023, a proposta del jurat reunit avui. El jurat ha destacat a l'autora “per la màgia de la seva narrativa que l'ha portat a ser considerada com una de les millors contistes espanyoles. Pel domini fascinant de l'ús de la concisió per a narrar històries, que es nodreixen de la literatura fantàstica, i que fa arribar al lector de manera intensa fins a canviar la manera d'entendre les coses”. 


231102 cristina fernandez cubas interior

L'escriptora arenyenca Crsitina Fernández Cubas. Foto: Pilar Aymerich.


Així mateix, el jurat ha destacat que “Fernández Cubas és una autora ineludible que ens convida a pensar en els límits entre la realitat i la ficció, una creadora exquisida que sempre va voler comptar”. El premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esports, està dotat amb 50.000 euros. Distingeix el conjunt de la labor literària, en qualsevol de les llengües espanyoles, d'un autor espanyol o autora espanyola, l'obra de la qual sigui considerada com a part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.


Cristina Fernández Cubas va néixer a Arenys de Mar, el 1945. Va estudiar a Barcelona Dret i Periodisme, professió que exerciria posteriorment. És una de les més destacades autores del gènere de relat breu a Espanya, i entre les seves obres estan ‘Mi hermana Elba’ (1980), ‘Los altillos de Brumal’ (1983), ‘El ángulo del horror’ (1990), ‘Con Agatha en Estambul’ (1994) o ‘Parientes pobres del diablo’ (2006), amb la qual va obtenir el Premi Setenil al Millor Llibre de Relats Publicat a Espanya. La recopilació de la majoria d'aquests títols publicada en 2008 com ‘Todos los cuentos’ va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en Llengua Castellana, el Premi Salambó de Narrativa en castellà i el Premi Cálamo Llibre de l'any.


Posteriorment, un altre dels seus llibres de relats, ‘La habitación de Nona’ (2015) va merèixer el Premi de la Crítica, el Premi Dulce Chacón i el Premi Nacional de Narrativa. També ha escrit novelles com ‘El año de Gracia’ (1985), que va inspirar al compositor Albert Sardá una òpera; ‘El columpio’ (1995) o ‘La puerta entreabierta’ (2013) amb el pseudònim de Fernanda Kubbs. A més, és autora de l'obra de teatre ‘Hermanas de sangre’ (1998); del llibre de memòries narrades, ‘Cosas que ya no existen’ , (2001), amb el qual va obtenir el Premi NH de Relat Publicat Cinc estrelles, i de l'assaig, ‘Emilia Pardo Bazán’ (2001).