Profunda divisió política sobre com abordar el passat esclavista d'Arenys de Mar

Rebutjada una moció presentada per la CUP que plantejava canvis significatius com ara canviar noms de carrers i desvincular-se de la Xarxa de Municipis Indians
|

La proposta de recuperació històrica envers el passat esclavista d'Arenys de Mar va topar ahir amb fortes divisions polítiques entre els diversos partits polítics amb representació municipal. La moció presentada per la CUP en el ple municipal, que plantejava canvis significatius com ara canviar noms de carrers i desvincular-se de la Xarxa de Municipis Indians, no ha aconseguit el suport necessari. Durant el debat es va evidenciar una profunda divisió sobre com abordar la memòria històrica i la interpretació del passat esclavista d'Arenys. 


Web xifre jpg imatge nitida aa

La moció també pretenia resignificar la figura i el llegat de Josep Xifré. 


La proposta, defensada per la regidora de la CUP, Pat Sil·lah, va rebre l’adhesió d’Arenys en Comú i el suport d’ERC, però va trobar l'oposició de Junts per Arenys, el PSC i el PP. La moció, que incloïa diverses mesures com ara eliminar símbols i monuments colonials, destinar fons a la recuperació de la memòria històrica o resignificar la figura de Josep Xifré, va generar debat intens. Sil·lah va argumentar la necessitat de reconèixer el deute històric amb els drets humans i l'afro-descendència arenyenca, denunciant que part de la riquesa de figures com Josep Xifré va provenir de l'esclavitud.


Per contra, JxA i el PSC van rebutjar la moció argumentant que l'esclavatge ha estat present en diverses civilitzacions i demanant evidències concretes sobre la suposada implicació de Xifré en l'esclavitud, que no han trobat en cap arxiu consultat fins al moment. A més, van qüestionar el moment de la presentació de la proposta, considerant-la sorprenent, ja que la CUP ha ostentat l'àrea de Turisme i Patrimoni en el govern del darrer mandat.