L’Ajuntament valora obrir dutxes socials al camp de futbol

El servei voluntari que donen els frares caputxins està desbordat
|

La solidaritat té límits. Els frares caputxins d’Arenys de Mar realitzen des de fa anys i panys una feina silenciosa però molt efectiva en matèria d’ajuda als més necessitats. Fins i tot, són la primera atenció de persones vulnerables que ni tan sols reben l’ajuda oficial dels Serveis Socials perquè no estan empadronades o no disposen de la documentació. Aquesta ajuda compta amb un conjunt de voluntaris d’Arenys de Mar que dediquen temps a l’atenció de les persones van al convent a menjar o rebre atenció. Un d’aquests serveis que donen és el de la dutxa que utilitzen persones sense sostre o gent que viu en cases o pisos ocupats que no tenen aigua corrent, com és el cas dels habitants dels trasters dels habitatges socials del Pla dels Frares.


Caputxins


El problema és que la demanda d’aquest servei ha anat creixent i d’una mitjana d’unes vuit persones que el feien servir setmanalment s’ha passat a unes 25. Això, sumat a què els voluntaris només disposen d’una hora per atendre les dutxes, fa que no hi hagi temps material perquè les persones necessitades puguin netejar-se. Aquest fet ha comportat situacions complicades per part d’alguns dels usuaris que no s’han pogut dutxar i que han tingut comportaments agressius vers els voluntaris i els frares. Tant ha estat així que s’ha decidit restringir el servei o, fins i tot, tancar-lo preventivament per evitar mals majors.


Davant d’aquest problema, l’alcalde Estanis Fors va manifestar en el darrer ple municipal de novembre que el seu govern està valorant la possibilitat d’obrir diàriament una dutxa que es troba a l’entrada del camp de futbol i que havia estat antigament el vestuari dels àrbitres. Actualment, aquesta dutxa no es fa servir i podria obrir-se cada dia a les tardes per a aquelles persones que ho necessitin. Fors estudia aquesta mesura d’emergència amb el regidor d’Esports, Pau Moret, però no hi ha res decidit. Per això va proposar a la resta de partits polítics que estudien també la proposta amb l’objectiu d’arribar a un acord consensuat. La Defensora del Vilatà, Teresa Verdura, va esment a aquesta situació crítica que es viu als frares caputxins durant la presentació de la memòria de la seva actuació del 2022.