Els edificis municipals vulneren la normativa de riscos laborals

Es jubila el tècnic de riscos laborals de l’Ajuntament, Carles Pérez i el govern no el substitueix
|

La prevenció de riscos laborals és una de les tasques més desconegudes dins les administracions locals. Identifica i avalua els riscos en el treball i fixa les mesures per evitar els accidents i malalties professionals. En el cas dels edificis municipals, la prevenció, com en la resta de pobles, no s’ha abordat correctament i es vulnera la normativa. A l’Ajuntament d’Arenys, el fins ara responsable de prevenció de riscos laborals i protecció civil, el conegut comandament dels Bombers Voluntaris, Carles Pérez, es jubila. La seva plaça, com a tal, el govern ha decidit que no l’ocuparà i ha atribuït la tasca a un treballador de recursos humans, que ja té la seva pròpia càrrega de feina. Això fa preveure que no es donarà un impuls al compliment de la normativa de riscos laborals.


Ajuntament   carlos cano

La Casa de la Vila no té ascensor. Foto: Carlos Cano.


El mateix Carles Pérez, una persona de gran experiència professional en l’àmbit de la prevenció, va explicar que una empresa amb 200 treballadors, com és l’Ajuntament, té el tema de riscos laborals “semioblidattot i tenir departaments que necessiten una atenció constant com la policia, la brigada municipal o el geriàtric, un espai on es generen molts conflictes en l’àmbit de prevenció de riscos. Al llarg dels anys, explicà Pérez al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys, els governs no han prestat prou atenció al manteniment dels edificis municipals, el que suposa una evident vulneració de la normativa. “No s’han celebrat els comitès de seguretat” quan és obligatori fer-ho cada dos mesos, posa com a exemple de la desídia municipal.


Un cas flagrant de l’incompliment de la normativa de riscos és l’estat en què es troben els edificis municipals. El mateix edifici de l’ajuntament a la plaça de la vila ja no està al dia, no disposa d’ascensor i no compleix amb la normativa de mobilitat reduïda, que, en canvi, obliga a les noves promocions urbanes. L’edifici Xifré, a criteri de l’expert és un altre dels espais que requereix molta atenció. No hi ha una coordinació entre les entitats i els treballadors que s’hi estan, un conserge com hi ha al Calisay. Hi conflueixen desenes d’entitats compartint espai amb treballadors municipals i una escola taller on estudien menors d’edat. Tot això obligaria a implantar una sèrie de mesures que ara s’incompleixen. El mateix succeeix als mòduls de Can Nadal, com hi ha diferents usos en un espai tan degradat. O el Pavelló esportiu, ni tan sols disposa d’una escala i línies de vida per poder netejar els desaigües de la teulada.