L’Ajuntament vol comprar per 50.000 euros el carrilet que lloga la UBICA

L’entitat ho veu bé, però diu que s’ha de comptar amb el cost del conductor i manteniment
|

El govern municipal vol tenir un carrilet de propietat. Considera que surt molt més rendible que el que es gasta fins ara anualment la Unió de Botiguers i Comerciants d’Arenys (UBICA) i ha reservat 50.000 euros per a aquest 2024, un preu que no contempla els costos del conductor i del manteniment. També destaca que la compra no pot tardar gaire en el temps, ja que es farà amb el romanent i el vehicle es vol que estigui en circulació al mes de juny. En aquests moments, estan fent els tràmits per deixar el concurs a punt perquè es pugui adquirir el vehicle.


Carrilet a   xs

El carrilet és una de les atraccions de l’estiu a Arenys. Foto: Xavi Salbanyà.


Fins ara, el carrilet era un servei cofinançat entre la mateixa UBICA i l’Ajuntament. L’entitat valora positivament la seva compra perquè considera que d’aquesta manera es podrà treure el vehicle diverses vegades durant l’any i es podrà aprofitar en dates assenyalades, com per exemple la Festa del Comerç. Però també explica que cal mirar la manera de gestionar aquest servei mirant altres poblacions de l’entorn. Fins ara, era la mateixa UBICA qui, gràcies a una subvenció de l’Ajuntament, contractava el conductor, el cobrament dels tiquets, la benzina… i per això havien d’apujar els preus. El cost per a l’entitat era d’uns 40.000 euros a l’estiu i 8.000 euros per a una setmana durant les festes de Nadal, només el lloguer del vehicle.


Un dels municipis que l’Ajuntament està mirant és Calella. En aquest sentit, el regidor de Seguretat i Mobilitat, Suofian Laroussi, explica que hi ha dos carrilets propietat de l’Ajuntament que circulen des de Setmana Santa fins a finals d’octubre. Des de l’empresa pública Gestia, dedicada a la mobilitat local, es va optar comprar el trenet turístic de 50 places cadascuna. El cost, però, és molt més car dels càlculs que fa Arenys, ja que pugen a 150 i 200.000 euros cadascun dels carrilets nous. Hi ha tres conductors, contractats per l’empresa pública, i el cost del manteniment i assegurança de vehicles és d’un total 80.000 euros a l’any per als dos. Els carrilets serveixen com a trenet turístic i per transport de viatgers amb tarifes que ara pujaran a 4 euros per a adults i 2 pels infants i majors de 65 anys. Amb els ingressos i alguna aportació de l’Ajuntament d’altres partides es cobreix el cost del servei.


El carrilet és una de les atraccions de l’estiu a Arenys. Alguna vegada s’ha intentat implantar per les festes de Nadal, però no ha funcionat tant. En general, té molt bona acceptació sobretot amb infants i persones grans. Una prova de l’èxit és que aquest passat estiu es va afegir una nova parada. A més, també destaca la doble funció d’aquest carrilet: per una banda, de transport i, per l’altra, d’activitat de lleure.