El govern retornarà a la Generalitat la gestió dels pisos al Pla dels Frares

Els habitatges han deixat de ser per a emergències i els inquilins ja fa anys que hi viuen
|

El ple extraordinari del passat 20 de desembre va aprovar, amb els vots a favor de Junts per Arenys i el PP, l'abstenció de la CUP i els vots contraris d'ERC, PSC i Arenys en Comú, la proposta del govern de retornar un pis per a emergència social, dels 9 que l'Ajuntament gestiona al Pla dels Frares. En una votació marcada per una forta controvèrsia, el govern municipal ha optat per retornar gradualment la gestió d'aquests nou habitatges socials a l'Agència Catalana de l'Habitatge (ACH), depenent de la Generalitat.


Ple 2

La votació va estar marcada per una forta discussió. Foto: Ràdio Arenys.


El motiu principal d'aquest canvi és que aquests pisos han deixat d'estar destinats a la pràctica a situacions d'emergència social, és a dir, a famílies que necessiten un lloc per viure d'un dia per l'altre. Les estades en aquests pisos han de ser curtes, mentre els inquilins no troben un lloc definitiu o de llarga durada on estar-se. En el cas dels pisos del Pla dels Frares, a la pràctica, això ja no passa, ja que els seus ocupants han superat els terminis establerts i viuen allà des de fa anys. Això impedeix que l'Ajuntament pugui fer-ne ús en situacions d'emergència.


La decisió del govern implica el retorn progressiu d'un d'aquests habitatges a l'ACH, amb tràmits en curs per transferir-ne quatre més. La intenció és que aquests siguin gestionats i convertits en pisos de Protecció Oficial, com la resta de l’edifici, assegurant així garanties legals als residents. La regidora de Benestar Social, Soraya Real, va explicar que la decisió es basa en criteris tècnics dels Serveis Socials municipals. Tot i això, diversos partits de l'oposició han expressat el seu desacord amb aquesta resolució.


Els socialistes el consideren “el govern ha tirat la tovallola” amb els pisos del Pla dels Frares, mentre que Arenys en Comú, assegura posar la gestió en mans de la Generalitat no és una bona decisió, especialment considerant les queixes que hi ha amb aquest tema. Per part d'ERC, tot i entendre la raó tècnica darrere d'aquest moviment, no comparteixen la filosofia política que hi ha al darrere. Tots tres partits van instar el govern a treballar en la creació d'una empresa pública per a l'habitatge social com a alternativa. La CUP, tot i abstenir-se en la votació, va expressar confiança en la decisió tècnica, subratllant la importància que l'Ajuntament garanteixi solucions per a aquelles persones en situació d'emergència social estructural.


La sessió va ser marcada per moments de tensió, particularment durant la intervenció de la regidora Soraya Real, on va criticar els partits de l'oposició per la seva inacció en aquest assumpte durant els darrers 7 anys. Això va generar una tensió amb la resta de partits, especialment amb el PSC i el regidor Jordi Muñiz, a qui l'alcalde va advertir amb l'expulsió del ple i que dies després va assegurar a ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys que Junts per Arenys “ens odia per haver fet possible la moció de censura”.