Arenys reprèn la captura de senglars i ja s’han caçat 13 exemplars amb gàbies

També es va fer una actuació posteriorment amb una empresa veterinària de Matadapera a indrets com l’escola Sinera, la Presentació o Pla dels Frares.
|

La població de senglars a Arenys de Mar i a Catalunya ha crescut exponencialment durant la darrera dècada. Els experts admeten que les mesures preses fins ara arreu no han aconseguit posar-hi fre i en 20 anys la població d’aquests animals s'ha multiplicat per la gran capacitat d'adaptació als hàbitats, perquè els senglars mengen tota mena d'aliments i també per la manca de depredadors salvatges.


Gabies senglar

Una de les gàbies parany. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


Tot i que en un principi es va arribar a parlar d'una actuació conjunta amb els Ajuntaments d’Arenys de Munt, Canet de Mar, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta i es van fer reunions per debatre-ho el passat novembre, al final Arenys de Mar ha decidit que era millor tirar pel dret i fer aquesta acció de captura aquest passat mes de febrer en determinats espais, sobretot davant les nombroses queixes veïnals que arribaven a l’Ajuntament per la presència d’aquests animals.


En el mandat passat ja es va intentar controlar la població de senglar a la nostra vila fent actuacions com ara una batuda controlada que va organitzar la regidoria de Medi Ambient amb la Societat de Caçadors d’Arenys de Munt i Sant Iscle a la zona de Llevant, entre el rial del Bareu i de la Serp. També es va fer una actuació posteriorment amb una empresa veterinària de Matadapera a indrets com l’escola Sinera, la Presentació o Pla dels Frares. Aquesta vegada s’ha optat per la instal·lació d’unes gàbies parany també a la zona del Bareu i capdamunt de la riera, a prop de l’autopista.


Per fer-ho, es va contractar l'empresa Lamarca Control, de Lliçà de Vall, que va col·locar tres gàbies entre el 19 de desembre i el 30 de gener. Per capturar-los, es van deixar les gàbies obertes amb menjar per habituar l'animal. En tot moment la porta d'entrada de la gàbia quedava bloquejada per minimitzar els riscos. Passat aquest temps d'habituament, es va col·locar l'esquer. Això va permetre atrapar-ne 13, dels quals la majoria eren adults i de dimensions molt grans.


Es va optar per una empresa que no incinerés l'animal, sinó que comercialitzés la carn de caça silvestre sempre continuant amb la normativa i els criteris alimentaris que determina salut pública. Els animals capturats es dipositaven en una bossa hermètica per prevenir qualsevol risc biològic i s'emplenava el document de registre públic. Des de l'Ajuntament d’Arenys de Mar no es descarta més actuacions de captura amb gàbies parany més endavant si es torna a constatar un increment de la seva presència de senglar a la vila. En general, però, els experts diuen que més que captures calen altres mesures, com ara que els animals no puguin tenir accés al menjar i es faci bona gestió de l’hàbitat. Això passa, per exemple, per fer una neteja exhaustiva retirant canyers i bardisses per evitar que puguin ser espais de refugi o dormitoris per aquests animals.