L’Ateneu Arenyenc afronta el repte de reformar l’edifici

​L'entitat busca finançament per unes obres que podrien costar entre 2 i 3 milions d'euros
|

Un 9 de setembre de 1884 obria les portes l’històric Ateneu Arenyenc. Un punt de trobada dels arenyencs de dècades passades i de l’actualitat, arribant ara fa els 140 anys amb diferents objectius de present i de futur, començant pel gran repte: trobar finançament per reformar l’edifici i l’equipament, estructurat en cinc projectes.


Ateneu

Un partit de tenis-taula a la sala gran de l'Ateneu. 


Lluís Montmany, president des de 2021 de l’Ateneu, va explicar a ‘El Dominical’ la gran activitat portada a terme fins ara, l’augment de socis, però moltes mirades estan focalitzades en aquest repte de futur. L’edifici té bona salut, però té una vida de 130 anys i això comporta una revisió exhaustiva i complerta, començant per la seguretat en paral·lel a les noves normatives, l’estalvi energètic o la climatització. Un altre element, aquest serà la part final, serà recuperar part de la façana mirant a mar, restaurant unes finestres tapiades.


La junta de l’Ateneu fa temps que treballa en aquesta important restauració i amb problemàtiques a solucionar, però serà clau trobar aquest finançament per a una important despesa que pujaria als dos o tres milions d’euros, cercant subvencions supramunicipals d’administracions com la Diputació de Barcelona, esperant tancar una reunió amb representants del consistori per exposar aquests aspectes, amb altres com substituir la teulada o millorar l’accessibilitat —l’edifici per exemple no té ascensor—.

Aquesta important efemèride arriba aquest 2024, creant una comissió que s’encarrega dels actes, comissariada per Mònica Danès. Aquest acte anirà en paral·lel a les moltes activitats organitzades durant l’any, amb una agenda plena d’actes. El passat 2023 es van portar a terme noranta actes i propostes diferenciades, accentuant els trenta-cinc balls, vint-i-sis conferències, deu exposicions o deu sortides, preparant ja el viatge d’aquest 2025 a l’estranger, ficant direcció a Escòcia, agafant el relleu de Londres, destí del passat 2023.


Cal no oblidar la important branca esportiva, amb nou tornejos (escacs, tenis taula o billar) i els diferents cursos que s’ofereixen, posant en relleu la diversitat de propostes culturals i formatives. Un Ateneu arenyenc ple d’actes de les diferents seccions, molt vinculat amb un dels grans objectius de Montmany, incrementar el nombre de socis. La seva voluntat i intenció era arribar als 600 socis i en aquests moments ja són 602. Aquest important increment s’atribueix a tots aquests actes realitzats i la confiança que hi ha amb l’Ateneu.