Comença l'enderroc de Can Mils

​L'edifici no estava catalogat i només s'enderrocarà les parts de l'edifici que amenacen ruïna
|

Els treballs per a l'enderroc de la masia de Can Mils, situada entre el rial llarg i el carrer d'en Draper, han començat aquesta setmana. Segons els serveis tècnics municipals, els propietaris tenen llicència per fer aquests treballs, ja que l'edifici no està protegit i està en algunes parts, en runes. Tanmateix, ja s'ha anunciat que només enderrocaran una part de la masia, no tota. De fet, la masia fa anys que està en desús. 


MG 4248

Un dels cossos de can Mils amb el rellotge de sol. 


La masia consta de 3 cossos diferenciats i una torre. El cos més avançat a la banda de mar, compta amb dos rellotges de sol de principis de segle XX —un de matí i un de tarda— inventariats a l’Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica, i que recentment recull el Mapa del Patrimoni Cultural d'Arenys de Mar. També té rellevància la mina d'aigua, amb un abundós cabal, inventariada al treball “Mines al Maresme: un exemple d'aprofitament dels recursos hídrics en un batòlit granític”, de Bernat Salbanyà. 


MG 4254

Per ara, s'han enderrocat dos dels tres cossos de la masia.


A principis dels anys 2000, la finca va ser comprada per l'empresa LIDL que hi va construir un supermercat a l'antiga horta a tocar de la carretera N-II. Durant els treballs es van descobrir les restes òssies de 14 individus distribuïts en 5 fosses. L'any 2015 es va realitzar una anàlisi forense i carboni 14 de les restes trobades i es va determinar que havien mort probablement en un conflicte bèl·lic. L'historiador arenyenc Francesc Forn afirma que són membres del sometent arenyenc de 1714 que van ser ajusticiats per les tropes borbòniques. Tanmateix, aquesta anàlisi no va poder determinar amb exactitud la datació dels ossos.