Un temporal empeny el mar fins al Portinyol i fa entrar l’aigua dins el Port

La platja de la Musclera ha desaparegut completament​
|

Un dur temporal de mar va afectar durant la Setmana Santa el litoral arenyenc. El fort onatge va menjar-se la sorra de la platja del Cavaió i va portar l’aigua fins arran del restaurant Portinyol. El mar també va entrar dins del port pel nou camí que es va obrir fa uns anys al dic de Llevant. Aquesta zona més afectada pel temporal pertany a Ports de la Generalitat qui des de feia un mes havia decretat una actuació d’urgència a instància dels concessionaris del restaurant Portinyol perquè veien retrocedir la platja perillosament. Aquesta actuació consistia a col·locar roques de protecció de la instal·lació. Però el temporal es va avançar a les obres i va posar en perill la terrassa de l’establiment, fins al punt de descalçar-la en un dels seus extrems.


cavaió 5732

El temporal de mar ca descalçar part de la terrassa del Portinyol.


Davant d’això i el neguit que suposava el fet que el mar ensorrés tota la terrassa, el restaurant va encarregar l’actuació d’una excavadora per a col·locar sacs de sauló en forma de dic de contenció del mar. Ports hi va donar autorització, tot i que des del restaurant consideren que l’actuació es podia haver fet abans. El temporal va arrasar amb sis de les set palmeres que Ports havia plantat quan es va obrir el pas de vianants esmentat que envoltava el restaurant per la part de la platja. A banda, on també es va fer evident el retrocés de la sorra és al costat de l’escullera on l’estiu passat hi havia uns 100 metres de platja fins al mar i ara l’aigua ha desfet pràcticament la muntanya de runa que Ports de la Generalitat va deixar fa uns anys quan va reforçar el dic de llevant. 


Cavaió 2024 aa    frank

La platja del Cavaió després del temporal. Foto: Frank Delta. 


La platja de la Musclera, la primera nudista senyalitzada que hi va haver a Catalunya, també ha desaparegut i el mar s’ha menjat l’espai de pícnic que hi havia tocant a Caldes d’Estrac. A les fotografies superiors que publiquem en aquesta plana s’observa l’evolució en dos anys. I la imatge de la dreta mostra la força de les onades impactant a l’escullera de protecció del camí cap a Caldes d’Estrac que es va tancar per raons de seguretat dels vehicles i els vianants. En aquesta platja ja fa un parell d’anys que es va decidir no atorgar cap concessió de guinguetes perquè pràcticament no hi quedava sorra. Ara, la preocupació continua per a alguna d’aquestes guinguetes que es van traslladar a la platja del Cavaió perquè ha quedat malmesa.


La musclera 2024  carlos cano

L'aspecte actual de la Musclera. Foto: Carlos Cano. 


Segons l’observador meteorològic arenyenc Antoni Sintas, el cop de mar que hem viscut aquesta Setmana Santa procedeix del sud i això fa que hi ha esperances que altres temporals de llevant puguin retornar bona part de la sorra que han desaparegut, sobretot al Cavaió. De fet, molts arenyencs recorden l’edifici del restaurant Portinyol amb els fonaments visibles per la força del mar. Però mesos després, la platja es recuperava per la dinàmica del litoral i la barrera que suposa el Port d’Arenys. Una altra cosa és el futur de la Musclera que és molt més incert, mentre que la Picòrdia està ben protegida.


https://www.lagenda.cat/albums/view/109795/cavaio-musclera mes fotos del cavaió i la musclera. 


Podeu comparar l'evolució de les platges amb la nova eina interactiva de l'Agenda, aquí.