L’error de càlcul del cost del servei de la brossa fa ajornar el porta a porta

LʼAjuntament decideix externalitzar la redacció dels contractes per evitar nous pitafis
|

Cap empresa s’ha presentat al concurs per al nou servei de la recollida selectiva perquè el càlcul del cost no estava ben fet. Aquest error sumat als darrers problemes similars que hi ha hagut en licitacions anteriors realitzades per l’Ajuntament ha provocat que el govern municipal hagi optat per externalitzar la redacció dels plecs pel que fa a la part econòmica. L’alcalde Estanis Fors explica que el tècnic de Medi Ambient, Jordi Simó, és coneixedor i especialista en l'apartat més específic, però no es fa un càlcul del cost real de què suposaria la seva aplicació en serveis com ha estat el cas de la selectiva.


Recollida selectiva   xs

LʼArca del Marems continuarà amb el servei fins al nou concurs. Foto: Xavi Salbanyà.


El govern municipal vol tirar endavant l'aplicació del nou sistema de recollida selectiva porta a porta a tot el municipi, però aquest nou entrebanc obliga a ajornar el porta a porta fins, almenys, finals d’aquest any en lloc de l’estiu com s’havia previst. Mentrestant, es demanarà a l’Arca del Maresme un informe amb les mancances que detecta del servei. Posteriorment, se li rescindirà el contracte per, després, signar un conveni amb la mateixa Arca del Maresme per “imperatiu d'emergència i de salubritat pública” que inclogui les millores salarials pactades amb els treballadors, però ajorna fins a la nova licitació serveis com la recollida del vidre porta a porta o els bujols multifuncionals. Aquest nou conveni amb l’Arca, s’aprovarà en el ple d’aquest mes d’abril i suposarà també haver de posar més diners per part de l’Ajuntament, entorn uns 300.000 euros.


Tot i això, des del govern municipal es destaca que els canvis introduïts darrerament, com és l’augment de la recollida de l’orgànica i envasos als grans generadors (restaurants, escoles, geriàtric…) està funcionament sense problemes i s’ha notat una notable millora en les dades de la recollida selectiva. Si tot va bé, la nova selectiva porta a porta es posaria en marxa a finals d’any. A més, mentre no hi hagi la nova adjudicació del nou servei de recollida selectiva, el govern municipal es compromet a canviar els contenidors de la part alta de la Riera. La decisió s’ha pres arran del seu mal estat, tant de salubritat com d’elements que els falten com són tapes o rodes.


Els partits a l’oposició demanen que el govern municipal analitzi amb deteniment el motiu pel qual les empreses no s'han presentat. També demanen que es prepari un “escenari realistaque no representi més costos per l'Ajuntament ni que això repercuteixi a les butxaques de les famílies després de l'augment de la taxa d'escombraries en un 15% a les famílies i un 35% als comercials aquest 2024. Des del govern s’assegura que, tot i l’increment, no s’arriba a cobrir el cost de la totalitat del servei i que l’Ajuntament ha de continuar posant-hi diners.