Crònica de la proclamació de la República a Arenys de Mar

​Recuperem el text que publicà fa 90 anys el periòdic catalanista Arenys i Sa Comarca referent als fets succeïts entre el 12 i el 16 d'abril de 1931
|

Aquesta tarda del 14 d'abril, s'ha commemorat el 90è aniversari de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià. A continuació, amb la col·laboració de l'Arxiu Històric Fidel Fita, recuperem la crònica dels fets succeïts entre el 12 i el 16 d'abril de 1931. La crònica relata la victòria de la coalició catalanista i republicana a les eleccions municipals, el dia 12; les noves que arriben de ciutat, el 14; la lectura del ban de proclamació per part del capità de carabiners, comandant militar d’Arenys de Mar, Sinesio Darnell Iturmendi, el dia 15; fins a la constitució del nou consistori, el dia 16. El text fou publicat pel quinzenari Arenys i Sa Comarca en la seva edició del primer de maig del mateix any. No s'amaga el biaix de l'article, però sí que és un bon testimoni de com es van viure aquells dies tan intensos. 


A Arenys de Mar, les formacions polítiques que van concórrer a aquelles eleccions del 12 d'abril es dividien clarament en dos bàndols. En un, l’anomenada coalició catalanista, s’aplegaven els que fins poc abans havien integrat el Centre Regionalista -convertit aleshores en Centre Catalanista-, i els del Centre Catalanista Republicà. Entre els primers, hi havia afiliats i membres propers a la Lliga i, entre els segons, candidats que després trobarem repartits entre l'Esquerra Republicana de Catalunya i l'Acció Catalana Republicana, i algun republicà radical. A l’altre bàndol, la Unió Monàrquica, que recollia membres de l’extingida Unión Patriótica de Miguel Primo de Rivera o, en clau local, del Centre Popular, coneguts popularment pels "puputs".

Els resultats foren clarament favorables a la coalició catalanista, situant a l’Ajuntament els 9 candidats que presentava, 7 pel Centre Catalanista i 2 pel Centre Catalanista Republicà. La Unió Monàrquica, al seu torn, aconseguia 4 regidors dels 9 candidats proposats. Recordem que el sistema electoral era per llistes obertes i que el dret a vot es limitava als homes majors de 25 anys. 


GRAN VICTÒRIA ELECTORAL, LES ELECCIONS DE REGIDORS


Poques vegades l'abrandament de la vila d'Arenys s'havia manifestat en forma tan efectiva, com en la jornada del dia 12 d'abril. L'entusiasme promogut en el míting celebrat en el Teatre Sala Mercè el divendres anterior, i la indignació que motivaren unes fulles de presentació de la candidatura monàrquica, repartides a última hora del dissabte, fulles on ni tan sols intentaren desfer les fonamentades acusacions que els hi dirigírem des d'aquest periòdic, amb motiu de la desastrosa administració dictatorial, feu que el poble conscient de la importància, no ja solament política de la lluita, sinó que adonat de l'honradesa administrativa amb què venia avalada la candidatura de la coalició catalanista, volgués bandejar definitivament aquells homes que havien compromès el crèdit municipal d'una faisó tan descarada. 


Captura de Pantalla 2021 04 14 a les 19.38.44

Resultat de les eleccions del 12 d'abril de 1931. Font: Arenys i Sa Comarca. 


Per això, el matí primaveral d'aquella diada de lluita ciutadana ja començà amb un moviment extraordinari que s'anà intensificant cada hora més: tothom treballant amb el coratge que donava el pressentiment d'una victòria i cooperant amb activitat a l'organització magnífica que portaren a cap la Comissió política del nostre Casal. 


L'èxit electoral fou esclafant. Malgrat la compra de vots que efectuaren els nostres adversaris, malgrat les amenaces de què foren objecte algunes persones, per tal d'aconseguir-ne llur vot, foren de dret al fracàs. Els catalanistes arenyencs, en lluita noble i prescindint en absolut del suborn, tingueren la força necessària per arraconar a homes com el Sr. Ferran, Castelló i Ferrer que confiaven en alguna altra dictadura per poder actuar.


Crc castells

Centre Catalanista Republicà situat al carrer Ample, el 14 d'abril de 1931. Foto: Joaqum Castells, AHFF.


Mentre acabaven de venir les dades d'escrutini de les diferents seccions, les sales del Casal s'anaren atapeint de socis i amics que, desitjosos de saber les dades definitives, hi feien cap.  Reunits uns moments més tard al saló d'actes, el nostre amic Sr. Xavier de Prats, en mig d'una ovació grandiosa i acompanyat dels regidors electes, prengué la paraula per a remarcar que la victòria que acabàvem d'obtenir eren conseqüència no sols de l'entusiasme que havíem posat en la lluita, sinó que era la desautorització més fulminant que havia donat el poble d'ençà de molts anys, ja que un 80 per cent havia votat la candidatura de la coalició catalanista. Aquestes paraules foren celebrades amb una nova ovació d'enhorabona als futurs regidors. Tothom anà comentant els esdeveniments de la diada fins a l'hora de sopar. 


A la nit, altra volta es tornaren a animar per a celebrar-ho amb unes ballades de sardanes que foren puntejades pel millor del nostre jovent, finalitzant la festa amb un lluïdíssim ball que durà fins tard de la nit. 


LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA A LA NOSTRA VILA


Republica castells 1

Congregació a la plaça de la Vila, per la proclamació de la República. Foto: Joaquim Castells, AHFF.


Durant les primeres hores de la tarda del 14 d'abril memorable, arribaven notícies de la capital que eren ampliades pels que en els trens de la tarda venien de Barcelona. Les Rambles s'envaïren d'una gentada que se situà davant l'Ajuntament. L'alcalde Sr. Riera donà ordre que immediatament fos hissada la bandera catalana i la republicana en el balcó principal, conferint l'encàrrec als regidors de la coalició catalanista-republicana elegits el dia 12, senyors Cucurull, Catarineu, Hita i Torrent, efectuant-se en mig de grans aplaudiments. Tot seguit s'hissaren les mateixes banderes al Casal Republicà Catalanista i a l'Acció Catalana Republicana, ultra nombrosos particulars. A la nit l'animació era extraordinària, formant-se una manifestació que obligà a treure el rètol de "Unión Patriótica" que ostentava el local del Centre Popular Monàrquic. 


Captura de Pantalla 2021 04 15 a les 10.34.34

Proclamació de la República des del balcó de la caserna de carabiners, el 15 d'abril de 1931. Foto: F. Sandoval, AHFF.


El dia 15, declarat festa nacional, hi hagueren animades audicions de sardanes organitzades pel Casal Republicà Catalanista i per l'Acció Catalana Republicana lluint tothom llacets de les quatre barres i la bandera tricolor. El dia 16, segons les instruccions rebudes del Govern Civil es donà possessió a l'Ajuntament elegit darrerament, publicant-se seguidament el bàndol declarant la implantació de la República, enviant-se molts telegrames a Alcalá Zamora, Macià i Companys, acte que el dia abans havien fet les forces de carrabiners. 


Rep 2 badosaEl cos de carrabiners proclamant la República. Foto: Antoni Badosa, AHFF. 


Malgrat els apassionaments propis d'aquests moments, hi hagué la deguda correcció i autoritat, permetent-se totes les sanes expansions dintre de la llei. Cal elogiar la conducta de les autoritats civils, militars i eclesiàstiques que compliren en tot moment amb el seu comès.