L’alimentació infantil

​Descobreix els aliments necessaris per al correcte creixement dels mes petits
|

La bona alimentació és un hàbit que hem d'assolir des de ben petits per tal d'evitar futures malalties. Sobretot en aquesta edat i a causa de la introducció de les noves tecnologies s'ha observat que la obesitat infantil actualment té uns percentatges molt elevats en la nostra societat. A més, una bona alimentació els ajuda a tenir un bon sistema immunològic que avui dia és vital per tal d'evitar virus i altres infeccions existents. 


Foto Agenda Maig'21  aa


Els aliments necessaris i principals per al seu correcte creixement els formen: 


Proteïnes

Quan són lactants, les necessitats d'aquests nutrients són molt altes disminuïnt posteriorment i tornant a ser-ho en l'edat de la pubertat. Les proteïnes han de ser d'alta qualitat (carn, peix, ous, lactis). 


Hidrats de carboni

Els hidrats han de ser fonamentals en la seva dieta, tant d'assimilació complexa (arròs, pasta) com d'assimilació simple (pa, fruita, mel). 


Fibra 

Els aliments que contenen fibra són els llegums, el cereals, fruits secs, la verdura. El càlcul que es fa per saber quan ha de ser el consum correcte de fibra és sumant 5 a l'edat del nen, el resultat serà la quantitat diària recomanada. La fibra ajuda a regular el colesterol i el nivell de sucre a la sang. 


Greixos 

Hem d'intentar controlar la quantitat de greix que introduïm en la seva dieta sobretot en l'etapa adolescent intentant evitar l'excés de greixos saturats procedents d’origen animal que tinguin molt de greix, com per exemple la llet, la mantega, les carns amb molt de greix, els embotits, les salses. L’opció més saludable és el greix d’origen vegetal com l'oli d’oliva, alvocat o els fruits secs com les nous. 


Vitamines

Majoritàriament les trobem en les verdures i les fruites però també el consum de carn, ous i peix ens aporta vitamina B. 


Minerals 

El calci és essencial per a la formació de l'esquelet motiu pel qual els nens han de consumir abundants lactis. El ferro també és important en els períodes de creixement, per la qual cosa també hem d’introduir aliments rics en aquest mineral com els espinacs, la carn de vaca, els fruits secs i llegums. A l'edat de la pubertat, les noies augmenten el consum de iode, per tant és recomanable un consum moderat de sal iodada sempre sense abusar. 


Segons l'edat les necessitats dels aliments van variant: 


Entre els 3 i els 6 anys estan en un període de creixement i, per tant, la necessitat energètica és molt alta com a conseqüència s'haurà de consumir proteïnes d'alta qualitat. 


Entre els 7 i 12 anys segueixen en una etapa important del creixement i a diari han de consumir làctics, fruites, verdura, carn, peix, llegums i hidrats de carboni. És bàsic que no els acostumem a menjar només el que els agrada. 


Dels 13 als 16 anys és quan es produeix la clàssica estirada i, per tant, aquí el calci és basic però també el consum de proteïnes i verdures. 


No podem oblidar mai que una bona alimentació l'hem d'acompanyar d'activitat física. Quant a percentatges alimentaris dir que l'esmorzar hauria de cobrir el 25% de les necessitats nutritives, el dinar 30%,el berenar 15% i, per últim, el sopar un 30%.