Moltes vegades sentim que “som el que mengem”, però poques vegades pensem en com mengem i en l'ordre en què el fem. Aquests petits detalls tenen un gran impacte en la nostra digestió, en la nostra energia i fins i tot en el nostre estat d'ànim. Un hàbit molt senzill que pot marcar la diferència és l'ordre dels aliments en el plat: primer la verdura, després la proteïna i finalment els carbohidrats.
Per què? Quan comencem per les verdures, riques en fibra, creem una espècie de “barrera” natural en l'intestí. Aquesta fibra ajuda al fet que el sucre dels aliments que arriben després s'absorbeixi més a poc a poc, evitant pics de glucosa en la sang. Això significa menys sensació de cansament, menys capritxos sobtats i un millor control de la gana. En acabat, en incloure la proteïna, afavorim la sacietat i aportem els blocs bàsics que el nostre cos necessita per reparar teixits, formar músculs i produir hormones. Només al final arriben els carbohidrats, que són importants com a font d'energia, però que convé menjar quan ja tenim la fibra i la proteïna fent el seu treball i mesurant molt les quantitats.
Aquest simple ordre pot ajudar-nos a sentir-nos amb més energia, controlar millor el pes i mantenir més estables les nostres emocions al llarg del dia. Però no sols importa l'ordre dels aliments: també és essencial cuidar la nostra microbiota intestinal. La microbiota és aquest conjunt de bacteris “bons” que viuen en el nostre intestí i que compleixen funcions vitals. No només ajuden a digerir el que mengem, també entrenen al sistema immunitari, l'enforteixen i el mantenen preparat per a defensar-nos de virus i bacteris nocius.
A més, cada vegada més estudis mostren la connexió entre l'intestí i el cervell. Tant que ja es parla de l'intestí com el nostre “segon cervell”. Els bacteris intestinals produeixen substàncies com a serotonina o dopamina, relacionades directament amb el nostre benestar i les nostres emocions. Quan la microbiota està equilibrada, ens sentim amb més ànim, més concentrats i amb millor qualitat de somni. En canvi, si s'altera, podem experimentar cansament, canvis d'humor o major vulnerabilitat a l'estrès.
Com cuidar-la? La clau està en l'alimentació diària:
En resum, la forma en què mengem importa tant com el que mengem. Començar per les verdures, continuar amb la proteïna i deixar els carbohidrats per al final és un truc senzill amb grans beneficis. I si a més cuidem la nostra microbiota, estarem enfortint el sistema immunitari i millorant el nostre benestar emocional. Perquè menjar no és només nodrir el cos: també és alimentar la ment i l'ànim.