Conte de l’avi a les netes

|

Exordi: aquest escrit vol fer memòria que el dia 4 de juny d’enguany he fet 72 anys... i ja tocava algun conte per a les meves netes: La Júlia i la Mariona. 


Els meus nets   bn


Fa un temps vaig llegir un conte, curtet, curtet, que em va plaure molt. No he sabut mai de qui és el conte, en demano excuses. 


L’he recordat, però no l’havia tornat a trobar. Fa poc temps que l’he retrobat i m’ha abellit molt, trobar aquesta petita joia en aquesta època maldestre que ens ha tocat viure. I llegint-lo he retrobat un xic de pau, bondat i seny en aquest mon tant trasbalsat. 


Un avi indi deia a les seves nétes: 


- Les persones mantenim una lluita constant en el nostre interior: una terrible baralla entre dos llops. 


- ¿Dos llops? - va preguntar la nena gran, la Júlia, amb curiositat mentre la petita, la Mariona, de pocs mesos se la mirava. 


- Sí, dos. -I afegia l’avi. 


- Un llop és el mal: por, ira, enveja, ressentiment, orgull, cobdícia, ego, mesquinesa, arrogància, autocompassió, mentida i culpa. -Un altre llop és el bé: alegria, pau, amor, esperança, bondat, generositat, veritat i estimació! 


- I ... quin llop guanya, avi? - Li va preguntar la néta gran, mentre somreia la petita, i els ulls, de totes dues espurnejaven. 


I l’avi els respon: 


- Sempre, sempre guanyarà el llop que vosaltres decidiu alimentar. 


Senzill. 


Aquest conte trobat entre llibres antics, és immens pels avis que, avui, en aquest temps tan revoltat i neguitós, de vegades no sabem com parlar als nostres néts i nétes. 


Per a les nostres nétes: Júlia i Mariona. Perquè sempre que els faci falta, ho rellegeixin, ara no, que son petites i amb el cor ben net, però sempre serà una medecina que les pugui acompanyar.