Un cafè?

​Sílvia Sierra ens descobreix els beneficis i els mites d'aquesta beguda, que ens acompanya en el dia a dia
|

El cafè és un dels millors amics acompanyants als matins de feina, a les tardes de lectura o potser en llargues nits, en definitiva és un gran aliat en molts moments de la nostra vida. Però en canvi, durant molt de temps ha estat una beguda poc recomanada pels perjudicis que té per la nostra salut. Però, realment és tant dolent com diuen? Segurament dependrà de cada persona. 


En aquest article us explicaré alguns beneficis i alguns mites sobre el cafè. 


Cuina


BENEFICIS 


Ric en antioxidants 

El cafè conté una increïble quantitat d'antioxidants, dels que retarden l'envelliment de tot el cos. És més, segons un estudi d'Estats Units, la major quantitat d'antioxidants que consumim diàriament provenen del cafè. 


Augmenta la capacitat d'alerta 

El que diuen de que el cafè et desperta és molt cert. Però encara més, el cafè activa el teu sistema d'alerta. Per això amb el consum de cafè estem més espavilats i amb una capacitat de reacció més alta. 


Millora l'estat d'ànim 

El cafè és un antidepressiu natural. Això passa per la quantitat de neurotransmissors que genera el cos a partir del consum d'aquesta substància, com la serotonina, dopamina i noradrenalina. Així que si et sents baix d'ànim una bona tassa de cafè amb bona companyia ens ajudarà a sentir-nos millor. 


Ajuda a treure el mal de cap 

La cafeïna i el cafè poden ajudar a aliviar els forts mals de cap. Això passa perquè facilita la disminució del flux sanguini cerebral per vasoconstricció, és a dir, redueix aquesta inflamació dels nervis que produeixen el dolor. 


Ajuda a perdre pes 

Aquesta oxidació augmenta durant la pràctica d'activitat física. Actua com a potenciador de medicaments. S'ha demostrat que la cafeïna accelera la resposta dels medicaments fins a un 40% dels seus efectes. És per això que alguns medicaments, com analgèsics, tenen cafeïna entre els seus components. 


Redueix el desenvolupament de diabetis tipus 2

S'ha associat a un risc baix de desenvolupament de diabetis tipus 2. Tot i que no se'n sap el motiu de la relació exacta, una de les hipòtesis proposades és que conté àcid clorogènic. 


Protegeix el fetge 

El consum del cafè sembla que pot prevenir el risc de malalties hepàtiques i disminuir el risc de cirrosi i fetge gras. S'associen els seus beneficis a una capacitat antioxidant i antiinflamatòria. 


Altres mites sobre el cafè és que deshidrata, desmineralitza o que produeix hipertensió entre altres i òbviament que també té els seus inconvenients. Però com tot, en dosis controlades, no ens perjudica tant. Els experts recomanen entre 3 i 4 tasses al dia. També s'han de tenir en compte les diferents patologies que es poden tenir i en funció d'això reduir més o menys les dosi però el més important és sempre consultar al metge que serà qui millor ens aconselli sobre la nostra salut. 


En resum i tornant a l'inici de l'article, si us agrada el cafè, una bona tassa en aquells moments en que us vingui de gust potser una molt bona opció.