Els austracistes al carrer de l’Església

|

Qui podria pensar que uns carrers de Sinera, guarden, en els plecs de la seva història, passatges del tot “revolucionaris”. Signes inequívocs de quines eren les seves aspiracions que varen quedar malmeses l’11 de setembre de 1714. 


Veureu. Si passegeu pel carrer de l’Església o pel carrer de la Torre, i també el carrer de la Perera i presteu atenció als portals, veureu que algun petit detall de ferro de les portes (poms, salvapanys…) tenen una forma molt característica: Representen l’àguila bicèfala!


Panys    xs   còpia

L’àliga bicèfala al carrer de l’Església d’Arenys de Mar. Foto: Xavi Salbanyà


I l’àguila bicèfala què és? Doncs nogensmenys era els símbol dels austriacistes. O sigui els seguidors de la casa d’Àustria. 


Quan Carles II “El Hechizado” va morir, a les calendes del mes de novembre de 1700, va deixar hereu un noiet malaltís que, al cap de poc va morir… I aquí s’enceta la guerra de successió. La casa d’Àustria volia continuar regint l’incipient Estat espanyol. I els borbons francesos també… i després de mil batalles que van cloure amb la desfeta de 1714, va guanyar la casa de Borbó. 


Prou que ho sabem els catalans!


A Arenys simbòlicament vam col·locar a les portes de les cases el símbol dels vençuts (i orgullosos) i encara avui llueixen prou bé! (Passegeu... i molt... i en veureu de diferents tipus...) 


Ah! I si us abelleix, sapigueu que d’aquests fets en surt la paraula “BOTIFLER”. La casa de Borbó francesa tenia com a imatge la flor de lis… I la flor de lis era una bella flor, o sigui en francès una “Belle fleur…” o pels anglesos traduït, més o menys en deien “beauté fleur”... I és clar, nosaltres etzibem la frase “beauté fleur” que vol dir “botifler... a qui s’ha passat al bàndol contrari..." 


Ah! I els austriacistes també se’ls coneixia com a vigatans o maulets… 


Us recomano que quan passegeu pels carrers de Sinera, cal que badeu, i mireu d’escatir la història que ens llueix pels nostres carrers. 


I acabo: us proposo un petit concurs... mireu si veieu panys que us cridin l’atenció. 


Les imatges que acompanyen estan a la mateixa porta... Apali, mireu si la veieu...