El peix

La nostra nutricionista ens parla d’un aliment bàsic a la nostra dieta
|

Vivint en una vila marinera no podia faltar l'aliment per excel·lència del nostre poble, el peix. 


El peix, en general, és un aliment ric en proteïnes d'alt valor biològic, les quals contenen tots els aminoàcids essencials, també és ric en greixos que contenen una alta proporció d'àcids grassos insaturats, així com en vitamines i minerals. 


Nutrició

Aquesta composició tan adequada per a la nutrició humana, ho és també per als microorganismes que normalment es localitzen a nivell de les brànquies, mucus que recobreix la pell i contingut abdominal i que, durant el seu creixement després de la mort de l'animal, l'anirien descomponent progressivament, si no se li posés fre al procés. En aquest procés de descomposició també intervenen els propis enzims de l'animal que, de la mateixa manera que els microorganismes, degraden les proteïnes, greixos, etc,.. Per tots aquests motius es diu que el peix (igual que la carn, llet, etc.) és un aliment molt perible, és a dir que s'altera ràpidament, la qual cosa requereix que sigui mantingut en les degudes condicions de conservació fins que sigui consumit i que sigui adquirit el més fresc possible. El grau de frescor amb què el producte arriba al mercat i, per tant, es posa a l'abast del consumidor, és un factor de gran importància en relació amb la qualitat del peix. 


Pel que fa a la salut, s'ha demostrat que els peixos posseeixen diferents beneficis per a la salut, com propietats antioxidants, antiinflamatòries, cicatrització de ferides, neuroprotecció, cardioprotecció i hepatoprotecció. 


Les proteïnes del peix actuen com agents de defensa contra les infeccions virals i bacterianes i prevenen la desnutrició proteica-calòrica. El consum de peix almenys dues vegades a la setmana com a part de la dieta saludable és beneficiós per a un cor més sa. 


A continuació us parlaré d'algunes espècies més comuns i les seves característiques


Peix blanc, és el que té un baix contingut en greixos. 


Lluç: el més apreciat dels peixos blancs d'aigua salada, és el més consumit al nostre entorn. Es pot preparar al forn, a la planxa o a la gallega entre altres opcions. 


Bacallà: un clàssic de la nostra gastronomia ibèrica. Es consumeix curat, rostit o al forn. Té un intens sabor i una de les millors opcions culinàries és adquirir-lo salat. Aporta vitamines i omega 3. 


Peix blau, té una proporció de greix més alta. 


Verat: és un dels peixos blaus més populars i també dels més saborosos. Trobaràs el verat fresc en el mercat en qualsevol època de l'any, encara que també pots consumir-lo en conserva, amb la qual pots preparar estupendes amanides. Pots preparar-les a la graella, a la planxa, al forn, en papillota o la brasa. 


Sardina: és l'estrella de les fogueres de Sant Joan i de les barbacoes de l'estiu, encara que no hem d'oblidar que és un peix perfecte i econòmic per consumir durant tot l'any. No obstant això, el millor moment per al seu consum és entre els mesos de juliol i novembre, quan podràs aprofitar molt millor les seves propietats.