El te verd

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Si voleu incloure una beguda saludable a la vostra dieta afegiu el te verd i gaudiu de tots els beneficis que, segons la medicina tradicional xinesa, ens aporta aquesta deli-ciosa beguda. En la cultura Xinesa és sorprenent la quantitat de te verd que inclouen en la seva dieta. Durant més de 4000 anys, els xine-sos han begut te verd per esmorzar, dinar i per sopar. En la ciència occidental també s'han reconegut els seus efectes beneficio-sos que provoca en la salut de les perso-nes.


Nutició


Beneficis de prendre te verd: 

1. Pel seu contingut en antioxidants i la seva prevenció de l'envelliment: el te verd és extremadament alt en antioxidants, especialment en catequines. Alguns estu-dis apunten que la catequina és més pode-rosa que la vitamina C i la E per frenar els radicals lliures, el deteriorament cellular i l’aparició de les arrugues i altres signes d’envelliment.


2. Perquè és bo per al cor: beure te verd ajuda a bloquejar el colesterol dolent i a augmentar el bo. També millora la circula-ció sanguínia.


3. Perquè redueix el risc d’hipertensió: alguns estudis mostren que consumir de forma regular te verd pot rebaixar el risc de patir hipertensió entre un 46 % i un 65 %.


4. Perquè redueix el greix de l’abdomen: el te verd conté elevades quantitats (EGCG), un polifenol que ajuda a reduir el greix abdominal.


5. Perquè és desintoxicant i diürètic: segons la medicina tradicional xinesa, el te verd ajuda a desintoxicar òrgans vitals i a restablir el seu equilibri natural, a més de millorar el funcionament dels ronyons i ajudar a depurar líquids i toxines.


6. Perquè millora les digestions: durant milers d’anys, s’ha consumit a la Xina per millorar el procés digestiu, per això es beu per esmorzar, per dinar i per sopar.


7. Perquè ajuda a perdre pes: l’EGCG activa el metabolisme, cosa que ajuda a incre-mentar la pèrdua de pes.


8. Perquè enforteix el sistema immunitari: els flavonoides i els polifenols són subs-tàncies químiques presents de manera notable en el te verd que ajuden a enfortir el sistema immunitari i a prevenir malal-ties com ara grips i refredats o estats de fatiga.


Malgrat els seus múltiples beneficis, cal recordar que el te verd conté teïna, una substància estimulant que pot alterar el sistema nerviós i el son, per la qual cosa es recomana prendre’n amb precaució a par-tir de les 17 hores si hi ha problemes d’in-somni o de nerviosisme. Hi ha una infinitat de varietats de te verd que podeu provar fins a trobar el sabor més agradable o els efectes més buscats segons les vostres necessitats. El te mat-cha, per exemple, és especialment ric en antioxidants.


Si consumim el te matcha aconseguirem obtenir-ne més propietats que si el consu-mim en bosseta o amb les fulles. Matcha significa ‘molt’; les fulles del te verd es molen fins a aconseguir una pols molt fina que es dilueix fàcilment en un líquid. Aquest te és molt especial per la seva fine-sa i alta qualitat. Amb aquesta varietat s’a-consegueix un te verd en pols que conser-va íntegrament aquest arsenal tan potent d’antioxidants, vitamines, minerals i ami-noàcids, d’una manera que no podem aconseguir amb el te convencional. Per aquest motiu una única tassa de te matcha conté tants antioxidants com deu tasses de te verd en infusió.