Fruits de la tardor: el moniato

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

El gran poder antioxidant del moniato i la seva equilibrada aportació d'energia fa que sigui un fruit de la tardor imprescindible a casa nostra. El moniato és un tubercle, igual que la pastanaga o l'api. S'obté d'una planta enfiladissa originària de climes càlids, per la qual cosa el punt just per a recol·lectar-lo i degustar-lo sol estar entre tardor i hivern.


Moniato


Al contrari del que pugui semblar, menjar moniato no engreixa. Es tracta d'un aliment molt equilibrat en l'àmbit nutricional. La densitat nutritiva del moniato és molt alta. Els seus nutrients majoritaris són els hidrats de carboni, composts per igual per midons complexos i sucres simples. Aquests són més abundants com més madur està i més temps ha estat emmagatzemat. Malgrat la seva dolçor, la seva càrrega glucèmia estimada (bullit o rostit) és de 7, la qual cosa indica que la glucosa passa lentament a la sang sense provocar pujades brusques d'insulina.


Com revela el color ataronjat de la polpa, el moniato és ric en provitamina A en forma de beta carotè. Dos-cents grams de moniato cobreixen dues vegades les necessitats diàries d'aquesta vitamina, essencial per a la pell, la salut visual i el desenvolupament ossi. També destaca el seu contingut en vitamines C, B6, B5, B1 i B2. Quant a minerals, sobresurt la seva aportació de manganès, potassi, coure i ferro. Els moniatos són rics en un dels anomenats aminoàcids essencials, la metionina, normalment escàs en el regne vegetal. També és font de fibra i antioxidants.


Els beneficis per a la salut

1. ÉS UN PODERÓS ANTIOXIDANT. 

Una de les propietats del moniato més destacables per a la salut és el seu esmentat efecte antioxidant. El més conegut és el beta carotè, que prevé les cataractes, trastorns immunitaris i fins i tot alguns tipus de càncer gràcies al seu efecte estimulant sobre el sistema immunitari. A més del beta carotè, és ric en fenols i flavonoides que, juntament amb proteïnes com el glutatió i les seves vitamines i minerals, reforcen el seu poderós efecte antioxidant.


2. CONTRIBUEIX AL BON ESTAT DELS OSSOS.

És destacable el seu contingut en manganès: una ració de 100 grams aporta la quarta part del qual es precisa al dia. Aquest mineral intervé en la formació d'ossos i cartílags, així com en la coagulació sanguínia.


3. AJUDA A LA DESINTOXICACIÓ DEL COS. 

El glutatió, a més de ser antioxidant, és desintoxicant i ajuda a eliminar el cadmi, el paracetamol o alguns contaminants ambientals. A més potencia l'activitat d'altres antioxidants com la vitamina C i E, i ajuda a regenerar aquesta última.


4. TÉ EFECTE DESINFLAMATORI. 

Els moniatos violetes són rics en antocianines, pigments que també posseeixen una aguda acció antioxidant i que redueixen la inflamació en uns certs trastorns com l'artritis reumatoide, l'artrosi o l'asma.


5. ACTIVA LA MELSA I EL PULMÓ. 

Per a la medicina tradicional xinesa, el moniato tonifica el chi i el xus, beneficia a la melsa i al pulmó, i consolida el ronyó; a més escalfa i enforteix l'organisme.