Amb què cuines?

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

A l'hora d'alimentar-te el més important és decidir què menjaràs, però també hem de tenir en compte com mengem el que mengem, és a dir, com cuinaràs. No sols importa el com cuines també importa i molt amb quins estris de cuines com per exemple les paelles. Existeixen paelles que empitjoren la teva salut per molts motius, unes altres interactuen amb els aliments modificant les seves propietats a més del seu sabor. Hi ha paelles fins i tot que poden afegir minerals als aliments i per descomptat les propietats de les diferents paelles les fan més aptes per a utilitzar-les per a una cosa o l'altra.


Nutrició


Existeixen paelles tòxiques i algunes millors opcions. Comencem per les pitjors paelles, les de tefló. S'han fet servir durant dècades per les seves excel·lents propietats antiadherents. Però té problemes molt seriosos. Encara que el tefló és resistent a la calor quan s'escalfa a temperatures altes comença a descompondre's i a alliberar gasos tòxics. El segon problema, que encara és fins i tot pitjor, amb el temps les partícules de tefló poden desprendre's del revestiment de la paella i acabar en el menjar i és que el tefló té químics artificials com el PFOA i potencialment tòxic que es poden acumular en el cos molt difícil d’eliminar.


Com a opció intermèdia estan les paelles de ceràmica. Tenen un bon i un senzill netejat, són naturalment antiadherents i a més una cosa molt atractiva és que solen tenir una aparença molt vistosa. Diguem que són les més boniques. Suporten temperatures més altes que altres paelles antiadherents i no alliberen tòxics quan s'escalfen. Són paelles que es ratllen fàcilment i no tenen tan alta durabilitat com d'altres, ja que la superfície antiadherent comença a desgastar-se amb l'ús especialment si agafa temperatures elevades. Això fa que s'hagin de canviar amb freqüència amb la contaminació i despesa econòmica que això suposa a més no són especialment barates.


Continuem amb les paelles de ferro colat esmaltat. Les paelles de ferro colat són una molt bona opció i hi ha persones que les prefereixen a totes les altres. Tenen una durabilitat enorme, són pràcticament indestructibles si es cuiden i poden durar molt, parlem de dècades i a vegades tota la vida. Preserva molt bé la calor, cosa que permet cuinar a baixa temperatura inclús quan la traiem del foc, aquest avantatge les fa ideals per a la cocció a foc lent.


Un altre avantatge és que molts cuiners refereixen que el menjar té més bon gust, aporten a més una petita quantitat de ferro al menjar encara que això disminueix molt per la capa d'esmalt. Les que no tenen aquest esmalt sí que aporten major quantitat de ferro al menjar, però en quantitats no preocupants, pot ser fins i tot positiu en persones que tinguin anèmia o consumeixin poc ferro a la dieta. A més, el seu preu no és car. Els inconvenients són que s'oxiden i també són molt pesades.


Les millors paelles i més saludables són les d'acer inoxidable. Es pot cuinar el que es vulgui, duren molt si les cuides i no s'oxiden. El manteniment és més senzill i són aptes pel rentavaixella a diferència d'altres que s'han de rentar a mà. Un desavantatge seria el seu preu que costen al voltant d'uns 80 € o 90 € i un altre inconvenient és que els aliments s'enganxen més i per a evitar-lo haurem d'afegir més oli abans de cuinar. Sobretot cal assegurar-se que el material estigui compost de 8/10, és a dir, de 8% de crom i 10% de níquel o que siguin d'acer quirúrgic.


Una altra molt bona opció són les d'acer al carboni. Són molt manipulables, pesen poc, condueixen bé la calor i com més s'usen, més antiadherent es converteixen i no són molt cares. Ara que saps tot això potser és el moment de fer un repàs a la teva cuina i fer renovació d’utensilis per millorar la teva alimentació.