Una de les lleis més importants de les nostres cèl·lules és que estan regides per patrons de vint-i-quatre hores. El rellotge cel·lular és el més precís conegut. Totes les nostres cèl·lules tenen gens anomenats ‘gens rellotge’ que marquen el que coneixem com a ritmes circadiaris, i perquè donin l'hora de manera correcta han de sincronitzar-se amb l'ambient, especialment amb la llum i la foscor. El gran sincronitzador del nostre rellotge central és el Sol.
A través de receptors en els nostres ulls i la nostra pell, la informació no sols de presència o absència sinó d'intensitat de la llum del sol arriba al nostre centre de control, la hipòfisi, i sincronitza el nostre rellotge intern. Així, el nostre cos distingeix entre dia i nit. I et preguntaràs, què té a veure això de la cronobiologia amb el meu pes corporal? Prou perquè existeixi una branca anomenada crononutrició. El cortisol, la nostra hormona encarregada d'activar-nos, té el seu màxim pic al matí, just quan desapareix la melatonina, marcant el tret de sortida a la nostra activitat i apetit. Així, nivells alts de glucosa, insulina i cortisol a la nit seran causa de malaltia.
Si ho penses, durant milions d'anys caçàvem i menjàvem durant les hores de sol i no en fosquejar, perquè la dificultat en la visió per caçar podria matar-nos de fam o convertir-nos en presa. Ara ningú ens impedeix obrir la nevera fins i tot si ens despertem a mitjanit, permetent que la llum blava trenqui la nostra secreció de melatonina. El millor per a la nostra biologia és menjar de dia, ajustant-nos a les variacions estacionals i no a l'inrevés. Per als nostres rellotges interns no té cap sentit sopar a les 11 de la nit veient Netflix. Com en tot, no passa res per fer excepcions puntuals, però no deixem que l'excepció es converteixi en la regla. La nostra microbiota, és a dir, els bacteris que viuen en el nostre intestí també canvien els seus patrons de comportament en funció de l'hora del dia, però necessitem més estudis per saber amb certesa què ocorre amb elles.
Uns trucs per anar bé
Compartiré amb tu alguns trucs amb els quals millorar la teva salut i reconciliar-te amb el teu rellotge biològic intern: Deixa almenys 30-45 minuts des del despertar fins a la primera ingesta. Redueix el nombre d'ingestes diàries a màxim dos o tres. Fes la ingesta principal abans de les 15.30. Realitza l'última ingesta del dia intentant que passin al voltant de dues hores entre que sopes i t'adorms. Intenta deixar dotze hores entre l'última ingesta d'un dia i la primera de l'endemà. Inclou aliments rics en proteïnes al desdejuni (ou, fruita seca, pernil de qualitat, lactis naturals, peix de qualitat en conserva), ja que són rics en triptòfan i milloraran la qualitat de somni i els nivells de melatonina. Adaptar-nos de manera correcta als ritmes circadiaris ens permetrà millorar la nostra salut i retardar l'envelliment.