Alimenta les teves defenses

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Ha acabat l'estiu i amb ell els dies llargs i calorosos. La tardor ens convida al recolliment i a la introspecció. Tal com passa a la naturalesa, l'energia va cap a endins per a resguardar-nos del fred i preparar-nos per a l'hivern. Per això, és molt important enfortir les nostres defenses. La millor manera per nodrir el nostre sistema immune és beneficiar-nos dels aliments de la temporada i sotmetre'ls a les coccions adequades.


Nutrició


Podem mantenir una amanida crua o temperada al migdia, però a la nit apostarem per cremes de verdures o coccions al vapor (mantenen millor els nutrients), planxa o forn. En general, tornarem a recuperar els plats de cullera i ens hidratarem amb brous vegetals i infusions calentes. D'una banda, és important mantenir la calor corporal, i per una altra, incloure aliments que augmentin l'energia defensiva.


Deixem enrere les verdures i les fruites d'estiu que aporten hidratació, per a combatre la calor i reposar líquids, per aliments més densos nutricionalment, com els tubercles, les arrels o les hortalisses dolces. La tardor és època de carabassa, moniato, pastanaga, xirivia i nap. Les combinarem amb verdures de fulla verda com les bledes o els espinacs que ens aporten lleugeresa.


També tornen al camp les crucíferes com la coliflor, el bròquil, la col llombarda, la col o la kale. Són una autèntica bomba terapèutica. Tenen propietats antioxidants, depuratives, antibacterianes, antivirals, antiinflamatòries i protectores contra el càncer. Una altra família a tenir en compte són els bolets. Especialment, les considerades medicinals: xiitake, maitake i reishi, gràcies a les seves propietats immunostimulants, antivirals i anticancerígenes. 


Entre les espècies, destaquem el gingebre, un rizoma picant amb propietats antiinflamatòries. Ho podem usar en infusions o brous per a donar-nos calor i alleujar els símptomes del refredat i la grip. Les fruites de tardor són un regal de la naturalesa: caquis, magranes, xirimoies, castanyes, cítrics, peres i pomes. Els caquis ens preparen per al fred gràcies als beta carotens, que cuiden el nostre sistema immunitari i la pell després de l'estiu.


La pera és ideal per a la tardor perquè té gran afinitat amb el sistema respiratori. Ajuda a fluïdificar la mucositat i al fet que surti més ràpidament. Sense oblidar les fruites riques en vitamina C com les mandarines, el kiwi o la taronja. Ens aporten antioxidants que influeixen el sistema immune.


És molt important cuidar la salut intestinal, perquè és on s'allotgen la major part de les nostres defenses, i el que passa en l'intestí afecta la salut global. Segons la Medicina Tradicional Xinesa, la tardor té afinitat amb l'intestí gros i els pulmons. Una bona manera de cuidar-los a tots dos és amb el kuzu, una arrel d'origen xinès, que pots afegir al teu brou de verdures. El kuzu restableix el funcionament de l'intestí gros, regenera la microbiota, neutralitza l'excés de tòxics i desinflama els intestins. També és molt útil per a tractar grips i refredats.