El kombutxa és una beguda tradicional mil·lenària originària de la Xina. S'obté des de fa més de dos mil anys pel mateix procés, una fermentació del te (Camèlia sinensis) amb una mica de sucre i un cultiu de bacteris i llevats que rep el nom de SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteri and Yeast). Aquesta comunitat arriba a contenir fins a 200 espècies de microorganismes diferents entre els quals trobem bacteris probiòtics com les del gènere Gluconobacter, Acetobacter i llevats com algunes espècies de Saccharomyces.
El kombutxa és lleugerament dolç, àcid i amb un cert nivell de gas que es forma de manera natural. Per a la seva preparació s'infusiona normalment te verd o te negre (5 g) amb aigua (1 litre) i després s'afegeix sucre (5%) com a substrat per a dur a terme la fermentació amb el SCOBY. Es deixa fermentar durant 7 a 15 dies a uns 20-25 °C com a temperatura ideal i en condicions aeròbiques, és a dir amb oxigen i solo tapat amb un paper o tela fina que permeti entrada d'oxigen, però el protegeixi de l'entrada de qualsevol contaminant o insecte. El kombutxa obtingut es pot tornar a fermentar amb sucs de fruites i altres plantes per a donar-li sabor, color i altres propietats.
El resultat és una beguda que conté probiòtics, prebiòtics (les fibres i altres components dels ingredients vegetals), però també altres substàncies com a vitamina C, vitamines B1, B2, B3, B6 i B12, àcids orgànics (àcid acètic, glucònic, glucurònic, cítric, tartàric, làctic, màlic i altres), enzims com l'amilasa, la lactasa i algunes proteases, aminoàcids com a lisina, tirosina, valina, fenilalanina, leucina i isoleucina, antioxidants com els polifenols transformats en formes més actives i biodisponibles per al nostre organisme. Un veritable còctel de substàncies beneficioses que algunes estan en el te inicial, però que la majoria es produeixen o s'incrementen en el procés de fermentació, com és el cas de la vitamina B12 i de la vitamina C. Aquesta mil·lenària beguda és antioxidant, antiinflamatòria, detoxificant hepàtica, antimicrobiana, antihipercolesterolemiant beneficiosa per al control i tractament de l'obesitat i per a modular la microbiota intestinal.
Beguda probiòtica. Els probiòtics com Lactobacillus i Bifidobacterium, així com algunes espècies de llevats com Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces boulardii són microorganismes que promouen la salut. Atès que els SCOBY contenen aquests microorganismes i molts altres, el kombutxa pot considerar-se com un aliment probiòtic únic. Desintoxicant. Els àcids, enzims i altres metabòlits útils que es produeixen durant la fermentació del kombutxa ajuden al fetge perquè són iguals o molt similars als químics naturals produïts pel nostre cos per a la desintoxicació. El fetge uneix les toxines els fàrmacs a l'àcid glucurònic per a augmentar la seva solubilitat i poder-los eliminar via urinària. L'àcid làctic, a més, ajuda a mantenir l'equilibri àcid-base en el cos. És obvi que en els últims anys el consum, la demanda i l'interès per aquesta beguda hagi augmentat en gran manera.