​Les millores salarials dels treballadors municipals hauran d'esperar al 2022

Aquest any s'haurà de discutir com es reparteixen les possibles gratificacions extraordinàries, si hi ha diners provinents de places no ocupades
|

La regidora de Recursos Humans, Marta Prades, va anunciar ahir al programa 'El Dominical' de Ràdio Arenys, que les millores salarials que reivindiquen diversos col·lectius de treballadors municipals no podran tenir lloc fins al 2022, a causa de les limitacions a l'hora de fer créixer la massa salarial i que el pressupost pel 2021 ja està aprovat. A banda d'aspectes monetaris, molts també demanen millores en l'horari i en l'organització, com són els treballadors de la brigada o els del geriàtric. 


WhatsApp Image 2021 02 08 at 09.10.10


Un dels col·lectius que reclama millores salarials i laborals és la Brigada Municipal, que fa dues setmanes va començar una protesta diària a la plaça de la Vila. La regidora de Serveis, Ona Curto, va explicar en el mateix espai radiofònic que ja treballen per millorar els aspectes organitzatius que reclamen. Curto va avançar que, si tot va bé, es podran cobrir les places que estan pressupostades i això alleugerirà les tasques del col·lectiu.


Pel que fa als auxiliars de geriatria de la residència municipal, la regidora Prades va explicar que "es va acordar que es feia una equiparació salarial, però no pel que fa a l'horari". De totes maneres, va afegir que "és un avenç que pot anar a més si així ho acordem. Per ara tenen un conveni diferent, i la lluita per un canvi de conveni va per un altre canal, que no és el que s'ha parlat fins ara". Sí que hi ha el compromís d'ampliar gratificacions amb diners provinents de substitucions o amortitzacions de places no ocupades. Això, que es va acordar abans del pressupost, dependrà dels diners que hi hagi a final d'any. "Això vol dir que estem triant donar gratificacions en comptes d'ocupar les places".


A mitjans d'any se sabrà la consolidació del pressupost per saber si serà possible pagar gratificacions. A partir d'aquí caldrà determinar qui són els beneficiaris d'aquestes gratificacions. La primera opció és que siguin tots els treballadors, per igual. Una altra opció és que ho siguin només els del geriàtric, seguint allò que es va acordar al desembre amb els representants sindicals. També és possible que només se'n beneficiïn els treballadors de l'àrea on no s'ocupin les places, com molt possiblement sigui a la Brigada. La regidora vol primer que ho acordin els treballadors entre ells. En aquest sentit, Prades va remarcar que "hem de treballar perquè qui representa els treballadors els representi a tots i sobretot a aquells que estan més desafavorits. Aquestes negociacions requereixen valentia per part de tots".


Un nou plec per a les escoles bressol

Un dels altres col·lectius que reclamen millores són les mestres de les escoles bressol municipals. El govern considera que aquesta demanda és justificada tot i que assegura que l'augment salarial és més complicat, ja que el servei està externalitzat. La regidora Prades, que també ho és d'Educació, va anunciar que el govern treballa per un nou plec de clàusules per la gestió de les escoles bressol. Aquest nou conveni podria solucionar part de la reivindicació de les mestres per aconseguir una millora salarial. Prades va reconèixer que el sou que cobren les treballadores de les escoles bressol a Arenys de Mar és baix. Tot i això, tenen moltes limitacions perquè l'increment en el nou conveni no pot superar el topall legal de 0,25%, motiu pel qual serà complicat equiparar els sous a què cobren els altres municipis. Afirma, però, que intentaran augmentar en la mesura que sigui possible la dotació econòmica en el nou plec de clàusules.