L’Arca del Maresme es planteja deixar de fer la recollida selectiva a Arenys

El nou govern diu que el plec no estava ajustat econòmicament a la realitat del servei
|

L'Arca del Maresme ha posat sobre la taula marxar d'Arenys de Mar. L'empresa encarregada de la recollida selectiva diu que no li surten els números des que va començar a realitzar aquest servei quan va guanyar el concurs el maig de l'any passat. L'empresa diu que hi perd diners i que punts que estaven contemplats en el plec de clàusules, com ara implementar les àrees d'emergència, els resulta impossible. Tampoc asseguren poder afrontar altres aspectes amb condicions, com és el cas per exemple de la recollida a grans productors, els comerciants i les guinguetes de les platges.


Camió escombraries   xs

L’Arca diu que no arriba a complir amb punts del plec. Foto: Xavi Salbanyà. 


Aquests van ser alguns dels punts que representants de l'empresa van anar a exposar a l'alcalde, Estanis Fors, aquest estiu en una reunió. Fors assenyala que el plec de clàusules amb el qual es va adjudicar el servei a l'Arca està ben fet, però reconeix que no dotat correctament econòmicament. Per aquest motiu, es va com-prometre amb l'empresa a trobar una solució. Segons va explicar, va demanar a l'Arca del Maresme que digui quin és el cost real del servei i allò que sigui mínimament necessari perquè es pugui fer. Alhora, insisteix a tirar endavant un dels emblemes de la seva campanya electoral: tenir les àrees d'emergència i targetes d'accés únic pels veïns, si pot ser fins i tot més de les que estaven establertes al plec. En la conversa amb els representants de l'Arca, també va sortir el plantejament d'incloure el vidre com a fracció de recollida porta a porta i eliminar els contenidors verds.


L'empresa, en un principi, estaria disposada a seguir amb la recollida selectiva fins que es faci un nou concurs amb un nou plec. Aquesta trobada, però, es va produir a l'estiu en un moment en què hi havia molts tècnics de vacances. Per aquest motiu, Fors creu que la situació amb l'Arca del Maresme no es podrà resoldre aviat. De fet, va apuntar que segurament fins Setmana Santa, ja que necessitava temps.


Baixa la recollida selectiva

Mentrestant, s'han conegut les dades de l'any passat de recollida selectiva a Arenys de Mar. L'Agència Catalana de Residus ha fet públiques aquest estiu aquestes dades que situen Arenys de Mar un pas una mica enrere respecte a l'any anterior. En concret, la xifra del 2022 se situa al 52,96%, dos punts per sota el 2021 (54,61%). Tot i això, està per sobre la mitjana del Maresme (46,69%) i de la catalana (45,3%). Si es mira en el conjunt de la comarca, a Arenys de Mar se situa en el desè lloc del rànquing dels municipis que més reciclen al Maresme. Els que millor ho fan són Argentona (86,59%) i Arenys de Munt (78,54%).