La recollida de la brossa d’Arenys costarà 400.000 euros més cada any

L’Ajuntament convocarà un nou concurs que inclourà càmeres de vigilància als contenidors
|

L'Arca del Maresme —empresa que fa la recollida d'escombraries a Arenys de Mar— ha assegurat a l'Ajuntament que cada mes ha de posar de la seva butxaca 20.000 euros més per cobrir el servei que té adjudicat a Arenys de Mar. El problema segons diu l'empresa és que el plec de clàusules està mal calculat i s'haurien de destinar més diners per mantenir el servei actual. Aquesta infradotació econòmica s'ha vist encara més agreujada per l'encariment del cost de personal, dels combustibles i de la maquinària.


Escombraries   xs

Les escombraries mal deixades s'han multiplicat per 5 en els últims 8 anys. Foto: Xavi Salbanyà.


En aquest sentit, l'Arca del Maresme va ser l'única empresa que es va presentar en l'últim minut per accedir a aquesta concessió. A preguntes de l'oposició (PSC, CUP, Arenys en Comú i PP) el regidor de Medi Ambient, Domènec Massuet, va explicar durant el ple municipal que es va mantenir una reunió amb l'empresa per tal de presentar queixes sobre el servei prestat, on l'empresa els va anunciar les seves pèrdues. A més, els treballadors no han tingut augments de sou des del 2018, i per això van convocar una vaga pel dia 31 d’octubre que es va desconvocar després que l’Ajuntament es comprometés a fer un increment del 3% dels sous amb la nova contracte que es prepara.


El recàlcul del servei de recollida de la brossa porta al fet que costarà 400.000 euros més cada any i passarà dels 1.350.000 euros als 1.750.000 euros. Aquí s’inclou també la instal·lació de càmeres de vigilància a les 6 zones de contenidors d’emergència i la campanya de conscienciació. L'acord a què han arribat el govern i l'empresa és rescindir el contracte i fer una nova licitació del servei de recollida d'escombraries de cara a l'any vinent per poder implementar el servei de recollida porta a porta a tot el municipi de cara al mes de maig. A aquest nou concurs s'hi podran presentar les empreses que vulguin i, per tant, podria ser que no el guanyés l'Arca del Maresme, que garantirà el servei fins llavors.


Per a aquesta implantació, el govern vol incloure la recollida del vidre amb el sistema porta a porta i que la mateixa empresa es faci càrrec del servei de deixalleria mòbil i de la recollida de trastos vells. Amb tot, Massuet ja va anunciar que la base del plec consensuat en l'anterior mandat es mantindrà i que només es faran modificacions puntuals per introduir-hi millores. Abans de la nova licitació, es farà una addenda del contracte per tal d'afegir-hi la recollida de la fracció orgànica i el cartó als establiments de restauració i un servei de recollida de bosses mal deixades 3 dies a la setmana. Aquesta última recollida la fa actualment la brigada municipal destinant-hi 2 o 3 operaris a jornada completa cada dia de la setmana. Això permetria alliberar-los per fer altres funcions que no recollir les 10 tones setmanals d'escombraries a deshora.