El creixement natural a Arenys de Mar cau a mínims històrics en els darrers 25 anys

Les promocions urbanístiques atrauen famílies amb fills de l’àrea metropolitana
|

Arenys de Mar és el segon municipi del Maresme —després de Caldes d'Estrac— on el creixement natural de la població ha caigut en els darrers 25 anys. El creixement natural es mesura calculant la taxa de naixements per cada mil habitants, menys la taxa de mortalitat. Segons les dades de moviment natural de la població, publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el passat 22 de novembre, la vila és un dels 6 municipis del Maresme on aquest creixement és negatiu des del 1996, juntament amb Caldes, Canet, Calella i Alella. 


Pisos bareu3   carlos cano

La nova promoció de 90 pisos al Bareu. Foto: Carlos Cano. 


La resta de municipis només han experimentat un saldo negatiu de la població autòctona d'ençà de l'última dècada. En el cas d'Arenys de Mar, la població originària el 1996 ha anat decreixent sostingudament amb una taxa de -2,6 habitants per cada mil, baixant a -8,5 des del 2020.


Menys naixements

Com passa arreu del país, la baixada del creixement natural ve condicionat pel menor nombre de naixements. Si des del 1996 fins ara la taxa de natalitat era de 8,9 naixements per mil habitants, aquesta xifra ha baixat a 6 si només agafem els últims dos anys. El decreixement natural s'ha accentuat en els últims anys, no per una forta baixada del nombre de naixements, sinó per una forta pujada de la taxa de mortalitat.


La mortalitat més alta

Arenys de Mar és actualment el municipi amb una major taxa de mortalitat del Maresme, amb 14,5 defuncions per cada mil habitants. Aquest fenomen té una explicació que no ha d’alarmar a la població. Com ja explicàvem a l’Agenda de novembre de 2022, la vila és el municipi més envellit de la comarca, on els majors de 65 anys representen gairebé un quart de la població. Això, cal remarcar-ho, és a causa de la presència de nombroses residències de gent gran per habitant.


Nova població

Les dades publicades per l'INE contrasten, amb el volum total de població que el ple municipal va aprovar el passat mes de juliol. Arenys de Mar tenia una població de 16.342 habitants a data 1 de gener de 2023, augmentant un 1,14% la població respecte de l'any anterior. Aquest augment de la població és causat per l'arribada de nous habitants, la majoria famílies amb fills provinents de l'àrea metropolitana de Barcelona, foragitades per l'alt preu de l'habitatge. D'aquest perfil són la majoria dels nous arenyencs que habitaran la nova promoció de 90 pisos al Bareu, contribuint així a una major densificació de la zona. Quan estiguin enllestits, la població en aquella zona pot augmentar fins a més de 300 habitants més, als que caldrà afegir els inquilins dels pisos de lloguer assequible.