Fors i els alcaldes de l’Alt Maresme reclamen endurir la multireincidència

La protesta ha servit perquè Interior anuciï que hi destinarà més efectius de Mossos
|

Els alcaldes de Junts per Catalunya de nou municipis del Maresme, entre ells el d’Arenys de Mar, Estanis Fors, van subscriure un manifest en què reclamen més seguretat a la comarca, especialment per lluitar contra els grups de multireincidents que porten de corcoll a les policies locals. Els batlles es van solidaritzar amb l’alcalde de Calella, Marc Buch, que des de fa mesos pateix una onada de robatoris protagonitzada per un grup d’onze joves, tots ells adolescents extutelats acollits per la DGAIA de la Generalitat, que en arribar als 18 anys queden fora del circuit d’ajudes socials, i per això només els queda l’activitat delictiva. El grup de Calella acumula quasi 300 fets delictius i, malgrat tot, “tornen a estar al carrer”.


Alcaldes

Els alcaldes de Junts a la plaça de la Vila de Calella. Foto: Fede Cedó.


Els batlles van reclamar als polítics del Parlament i del Congrésuna legislació del segle XXI” que permeti endurir el Codi Penal en casos de multireincidència i ocupacions il·legals. “Reclamem el dret dels nostres ciutadans de poder anar tranquils pel carrer” van etzibar. Els alcaldes van admetre que “alguna cosa falla a les polítiques d’immigració catalanes” en referència al compliment de la llei que permet que els delinqüents estrangers siguin expulsats del país.Els immigrants són benvinguts a Catalunya” va declarar l’alcalde de Calella, “però després no pot fallar el procés de l’acompanyament” va dir, en referència a la política d’acollida del govern de la Generalitat i especialment la dels menors migrants no tutelats.


Especialment preocupant és la situació de l’Alt Maresme on fins i tot es dona el cas que, a la nit, només hi ha una patrulla de Mossos, per cobrir tot el territori. Per això els alcaldes reclamen més efectius de Mossos i consideren un greuge comparatiu que a Mataró se n’hi hagin destinat 39, mentre que a l’Alt Maresme només n’hi arribessin quatre en la darrera promoció. L’Alt Maresme, subcomarca en la qual s’inclou Arenys, la formen 12 municipis que sumen quasi 150.000 habitants, una xifra que es triplica a l’estiu, sense que hi hagi un reforç de la policia catalana. Això fa que siguin les Policies Locals les que hagin d’assumir les tasques que deixen de fer els Mossos. Calella ha calculat que entre hores extra i serveis que no els pertoquen s’han gastat més de 60.000 euros.


Si bé des del govern d’ERC i també de la CUP es va criticar el que consideren una criminalització del col·lectiu migrant, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va reconèixer que Calella supera en un 60% la mitjana de delictes de Catalunya i va assegurar que es reforçarà l’Àrea Bàsica Policial d’Arenys, de la que depèn Pineda, passant a 190 agents, una xifra que sorprenentment coincideix amb el recompte que de fa dos anys.