Josep Maria Pruna: “Hi ha sensació d’inseguretat pels petits furts que s’han de denunciar”

​Entrevista al nou regidor de Seguretat Ciutadana
|

Josep Maria Pruna i Cañadas, no fa encara dos mesos va ser nomenat regidor de Governació. Aquest arenyenc de 47 anys i dos fills, es coneix molt bé el teixit local per dins i per fora, cosa que li permetrà desenvolupar la seva tasca amb garanties. Una regidoria molt complexa. 


JosepMPrunaJosep Maria Pruna és regidor de Seguretat Ciutadana des del mes passat. 


Com se l'ha trobat? 

És una regidoria complexa perquè hi ha 37 persones de plantilla i moltes coses a gestionar. Ha traslladat el seu despatx a la caserna ¿per què? Crec que a la gent li agrada ser escoltada i m'he traslladat allà perquè la meva porta sempre estigui oberta per atendre els ciutadans que vinguin. 


És una ficció que la Policia Local no atén als ciutadans com ho fan els Mossos? 

No crec que sigui així. És un tema de competències. Els Mossos s'encarreguen de la seguretat ciutadana i moltes vegades per això es deriven les denúncies. 


El col·lectiu de la policia sempre s'associa a conflictes laborals, espera que li dediquin alguna pancarta? 

Estem negociant a través del comitè de treballadors i seguirem reunint-nos fins a arribar a acords, per això espero que no hi hagi mobilitzacions ni reivindicacions. Els treballadors municipals han de saber que l'estat dels comptes no és el més òptim ara per ara. 


Trenta-set agents donen per poc a Arenys... 

Potser sí que falten més agents. Però ara no podem augmentar el capítol 1 de contractacions de personal, tot i que intentem fer tot el possible per créixer. 


Quina relació té amb els Mossos? 

Molt cordial, com a regidor he tingut una primera reunió i vaig trobar moltes ganes de cooperar per part seva. 


Què els hi va demanar? 

Sobretot que a Arenys hi hagués més presencia policial pels carrers del poble. Que es deixin veure més per la zona comercial i que pel fet de tenir la comissaria no siguem els oblidats. Han baixat els delictes però han augmentat els furts. Els delictes penals han baixat un 15% a Arenys des de l'agost passat. Durant el confinament no hi va haver cap delicte, excepte les estafes per internet. Els petits furts, tipus robatori de mòbil al descuit, sense violència, han crescut i això entenc que genera molta inseguretat. És bàsic que la gent denunciï aquests fets, per petits que siguin, perquè ajuda a resoldre els casos. 


La petita delinqüència, com els furts, està associada a un col·lectiu determinat, com els joves migrants... 

Ara hi ha 50 nanos al Casal Sant Vicenç i ja no n'estan arribant més. Els que tenim aquí no són conflictius, estan fent els seus programes d'integració, però ens trobem que hi ha molts joves que vénen de fora a delinquir. Així i tot, les estadístiques diuen que només el 35% dels delictes els cometen persones estrangeres. 


Què poden fer amb aquests joves delinqüents? 

Hem tingut una reunió, l'alcaldessa, jo mateix i tècnics de la casa amb la Direcció General d'Atenció a la Infància, i els hi vam transmetre la nostra preocupació pel que està passant amb aquests nanos. Ens van demanar que aquests joves delinqüents, que alguns s'estan a cases ocupades i són extutelats de la DGAIA o vénen d'altres pobles, els identifiquem i els passem les dades per tornar-los a reintroduir en el sistema. 


L'incivisme també genera molta inquietud i sembla que la policia no actua... 

No és així. Durant el confinament la Policia Local ha posat més de 600 multes per fets incívics. És una dada contundent, som el poble de la comarca que més sancions ha posat, això vol dir que la policia sí que sanciona quan ho ha de fer. 


L'incivisme s'ha de combatre amb sancions? 

Nosaltres apel·lem sempre a la responsabilitat individual per rebaixar aquesta tensió que hi ha amb els actes incívics. Amb el tema del reciclatge ens posarem molt seriosos i es castigaran les actituds incíviques amb sancions econòmiques. 


I la videovigilància com a mesura coercitiva? 

És una bona opció. De fet estem valorant posar més càmeres a llocs com al semàfor de l'N-II. Amb això es multarà els que salten en vermell, es controlarà la zona de la parada del bus i alhora també es farà un control del perímetre. Estem valorant i estudiant altres punts on poder posar càmeres, però això és molt incipient encara. 


Expliqui'm perquè no vol presència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Arenys? 

Perquè encara tenim molt present que aquests cossos ens van atacar violentament quan només volíem votar. Segur que, entre ells hi ha agents que creuen en la seguretat ciutadana, però  n'hi ha d'altres que veuen els independentistes com a enemics a batre i, no són de fiar. Si podem passar sense aquests cossos, hi passarem. 


Les ocupacions d'habitatges també són un problema. 

I greu, esperem que la legislació avanci d'una vegada en aquest sentit. A Arenys tenim dos casos molt problemàtics, un és a l'Horta del Bisbe i estem treballant amb els propietaris, en aquest cas el fons d'inversió d'una entitat bancària, perquè promogui el procés de desallotjament. En total tenim censades 40 cases ocupades. 


El cap de la Policia Local es jubila? Hi ha relleu? 

De moment no es jubila, podria optar-hi però no té l'edat encara. És una decisió que prendrà ell, però ara per ara està totalment operatiu.