Lourdes Capell: “Ens fan promeses que després queden en un calaix”

​Entrevista a la nova presidenta del Mercat Municipal
|

Lourdes Capell és la nova presidenta del Mercat. Va canviar la feina a una carnisseria per la d’empresària. Mentre, el mercat municipal espera obres de remodelació, amb què s’aspira a que s’adapti als nous temps. 


Lurdes   xs


Lourdes Capell, presidenta del Mercat Municipal. Foto: Xavi Salbanyà


Com us ha afectat la pandèmia als paradistes? 

Bé, tothom voldria que tot anés millor, però jo ja estic contenta si tinc un sou decent. A més, el que hi he anat incorporant a la parada ha tingut bona acceptació, perquè he anat ampliant, i molt bé. La pandèmia ens ha ajudat, perquè tenim més feina. Al principi estàvem atemorits, perquè molts clients nostres són gent gran, però la veritat és que ens vam espavilar força amb les comandes a casa, i després, la gent que treballava des de casa o que no tenia ganes d’anar a les grans superfícies a comprar el menjar, venia aquí al mercat. I de moment, seguim així. Els clients també ho veuen; et diuen que es veu més gent que abans. 


Com és l’ambient? 

Hi ha bon rotllo entre nosaltres: es fan bromes, xerres amb un, xerres amb l’altre, si necessites alguna cosa, algú t’ajuda. És una gran família. 


Com s’estan prenent els clients les mesures de seguretat? 

Al principi costava una miqueta que la gent mantingués les distàncies, que es posés bé la mascareta... Però ho han anat incorporant. Quant a l’aforament, és clar, és molt nou. Alguns diuen que està bé, altres ni se n’han adonat. De vegades no entenen bé què significa el número que surt, que és el nombre de persones que hi poden entrar. 


Hi ha unió entre els paradistes? 

Sí, jo crec que sí. Ara perquè no podem, però abans fèiem un sopar d’estiu, un altre per Nadal, celebràvem l’aniversari d’algú, el dijous gras... 


Quines són les prioritats de la infraestructura del Mercat? 

Les prioritats són les finestres, que estan en molt mal estat; la pintura interior del mercat; els lavabos, que estan antiquats i tenen rajoles trencades; fer bé l’illa del peix... També col·locar les indicacions pertinents, perquè molta gent que va en cadira de rodes o amb cotxet no saben que poden entrar per la porta lateral. S’ha de modificar la zona vermella, perquè 15 minuts és poc; almenys hauria de ser mitja hora. També la recollida d’escombraries: l’orgànica s’hauria de recollir cada dia. A més, les parades de peix o fruita no tenen a on deixar el gènere. 


I què us diu l’Ajuntament? 

Bé, hem fet una reunió amb el regidor Joaquim Mas i ens ha dit que ara faran un projecte per estudiar tot el que s’ha de fer. Fa molts anys que no s’ha fet res en aquest mercat, o s’han fet petites coses simbòliques que pràcticament no s’han vist. Així que ha quedat com molt endarrerit, i necessita una inversió. Però tots els paradistes han vist tants projectes que han quedat al calaix, que s’ho agafen ja com: “bé, d’aquí a dos anys acaben la legislatura i veurem si fan alguna cosa...” 


Hi ha escepticisme... 

Sí; prometen moltes coses, però acaba la legislatura i això queda en un calaix. Quan ve el següent ja no se’n recorda. Tot són promeses electorals o partidistes, però a l’hora de la veritat, sempre hi ha altres prioritats. De vegades penso que no tenen prou interès en que el mercat tiri endavant, perquè també hi ha un problema amb les concessions. 


Ara el Mercat acull una exposició de fotografies. Respón a una aposta per ampliar la seva oferta? 

Sí, això ens agradaria. Hi ha molts espais que es podrien aprofitar per a una altra cosa a més de l’alimentació: cursets de cuina, restauració i altres activitats que es podrien fer a la sala polivalent.