Mamen Domingo i Ernest Farré: “Esperem veure construïda la nova biblioteca l’any 2024”

|

Mamen Domingo i Ernest Ferré són els responsables de H3o Arquitectes guanyadors del concurs de disseny i construcció de la nova biblioteca a les clarisses. 


Mamen dominguez  a

Mamen Domingo, una de les arquitectes del projecte. Foto: Ràdio Arenys


En quin punt es troba el projecte?


Durant aquest any i mig, hem redactat el projecte de la biblioteca incorporant millores al disseny original, treballant amb els diferents agents implicats: responsables i tècnics municipals, la directora de la biblioteca d’Arenys de Mar, tècnics de la Diputació de Barcelona per assegurar el bon funcionament de l’edifici un cop s’inauguri. El ple municipal va aprovar de manera inicial el projecte executiu, i ara, s’està polint per poder fer la licitació de les obres i començar l’obra. 


Què aporta aquest edifici antic al futur edifici que heu pensat i es construirà?


L’edificació existent és la base de la proposta, en tant que es manté l’essència i estructura global. S’aprofita l’edifici existent per dos aspectes: definir els espais més recollits i aïllats al seu interior i per altra banda, generar un atri cobert on abans hi havia el pati. 


Com la Casa de les Lletres es convertirà en una icona de la vila, quines característiques té el conjunt arquitectònic?


En l’àmbit arquitectònic, la característica més destacada de la nova biblioteca serà aquest gran atri, on les noves plataformes zigzagejants i acolorides, que remeten a l’organicitat de la natura, crearan un seguit d’espais suspesos enmig de dobles i triples altures que de ben segur resultaran molt interessants. Aquest espai estarà completament bolcat cap al jardí a través d’una gran vidriera amb la voluntat que als usuaris tinguin una sensació mediterrània. Les importants colleccions dels reconeguts escriptors locals tindran un paper important en el contingut cultural i arquitectònic de l’edifici: Espai de Lletres, Espai Espriu. També es preveu una terrassa en planta primera i un jardí semiprivatiu en planta baixa per a la lectura i activitats a l’aire lliure. 


Realment serà un pulmó verd amb fil directe amb altres llocs claus d’Arenys com la Riera? 


La sostenibilitat i el respecte per la biodiversitat rau a la base del projecte i l’afecta a molts nivells. Per una banda el fet de preservar la major part de l’edifici existent de Les Clarisses és ja la decisió més sostenible que es pot prendre, en minimitzar la generació de residus d’enderroc i l’ús de nous recursos. Proposem també un sistema combinat de geotèrmia i aerotèrmia per al clima, i una coberta fotovoltaica de 250 m2 que generarà la major part de l’energia que l’edifici necessita. A la façana sud, utilitzarem la vegetació del parc per protegir del sol la façana principal. 


En què us heu inspirat per fer el projecte? 


Com ja hem dit anteriorment, la voluntat ha estat fer un projecte el més curós possible amb l’entorn. Ser respectuosos per nosaltres és preservar i realçar l’edifici preexistent, que manté la façana patrimonial i la lectura de la volumetria pràcticament inalterada, així com la minimització de la petja construïda per deixar el màxim d’espai al jardí públic, que imaginem com una peça verda que recús el Parc de Lourdes amb la Riera i esdevindrà un espai ple de vida natural i ciutadana. 


Quin és el calendari de l’obra? 


El temps de durada de la construcció prevista és de divuit mesos, així que esperem veure la biblioteca construïda a principis de 2024, depenent de quan es realitzi l’adjudicació. En tenim moltes ganes!