Lluís Montmany: “Ha estat un any nefast per a l’Ateneu, però passarà”

​Entrevista al nou president de l’Ateneu Arenyenc
|

Des del passat 6 de juny, Lluís Montmany és el nou president de l’Ateneu d’Arenys de Mar, després que l’assemblea l’escollís per majoria absoluta i només un vot en contra. Substitueix així a Josep Maria Bertran, que s’ha fet càrrec de l’entitat els últims cinc anys. 


MG 3562a

Lluís Montmany, nou president de l'Ateneu Arenyenc. Foto: Xavi Salbanyà


Per què va decidir presentar la seva candidatura? 


Per diversos motius. Ja fa temps que collaboro amb l’Ateneu, i vaig veure que no hi havia gaire interès per part de ningú de presentar-s’hi. També sabia que l’Ateneu necessitava un cop fort, un aire nou, perquè va sofrir un revés per la pandèmia. Als moments difícils també s’ha de ser-hi. Jo m’estimo l’Ateneu, ara tenia temps i ha sigut el moment de fer-ho.


De quina manera la pandèmia ha afectat l’entitat?


La pandèmia ha girat tots els plans previstos, tot i que l’Ateneu no va arribar a tancar. Però s’ha hagut d’arremangar molt, fer classes i cursos a distància, que no és el mateix. Cada any hi ha altes i baixes de socis, però aquesta vegada n’hem perdut més de 60. L’Ateneu s’ha ressentit socialment i econòmicament, perquè molts socis ho són per una cosa concreta i si aquesta activitat se suspèn, es donen de baixa. Han estat 12 o 14 mesos nefastos, però això passarà. Ja hem fet el primer concert i de mica en mica tornem a arrancar. Sóc optimista. 


Com valora el mandat del Josep Maria Bertran?


Home, Bertran ha sabut mantenir els cursos i activitats i millorar-los. Penso que ha fet una bona gestió; a més, a mi m’ha ajudat molt -al primer que li vaig dir que em presentava va ser a ell- i m’ha promès que si ho necessito, encara m’ajudarà. 


I ara quins plans té a curt termini? 


Les primeres setmanes han sigut un no parar. No sé si d’aquí a quatre anys estaré tan content, però penso que sí, perquè veig bons ànims. Una de les primeres coses que necessitem és captació de socis. Farem una campanya per fer veure als arenyencs que tenir l’Ateneu és un plus important, començant per les nostres famílies: enviarem cartes a socis i coneguts, farem campanya per ràdio i per l’AGENDA... També una altra cosa que farem aviat és recuperar la secció d’escacs (farem una simultània a la plaça de l’Església per Sant Roc). Estem treballant per renovar els cursos de formació i idiomes i posar-ne algun de més. 


I al setembre celebrareu el 137 aniversari... 


Sí, tenim ja un pla A i un pla B, perquè encara no sabem què es podrà fer i què no: si podrem fer un sopar, si tindrem música i ball... Treballem molt limitats. 


Un altre repte que teniu és atraure la gent jove. Què té pensat?


Sí, són la llavor de futurs ateneistes. Durant els últims anys, gràcies als cursos, hi ha vingut gent jove, però encara ens hi hem d’adreçar més. Tenim la secció de tenis-taula. Farem una escola d’escacs per a nanos un parell de dies a la setmana i promocionarem una secció que funciona molt bé: el billar. Ara intentem buscar un formador per engrescar gent més jove. També ens posarem en contacte amb les AMPAS d’Arenys i oferirem portes obertes; després ja veurem si es fan socis o no, però de moment l’Ateneu ha d’estar obert a tothom. 


Hi haurà marge per remodelacions o petites obres? 


Canviar molta cosa no es podrà fer, però sí millores. És un edifici antic, que té les seves mancances i s’han d’arreglar. A dalt, a les aules, les farem, però sempre acompanyades del vistiplau de la tresoreria. Seran reformes puntuals i de manteniment, com ara els problemes de goteres.